Stort missnöje med HSO

Sju föreningar med sammanlagt cirka 1 700 medlemmar har begärt eller ska begära utträde från HSO. Missnöjet är stort mot bristande information och måttet rågades vid det kaotiska årsmötet.

På torsdagen bildade fem föreningar en ny paraplyorganisation, Funktionsrätt Piteå. Vice ordförande blir demensföreningens ordförande, Margareta Kassfeldt Öberg. Ytterligare två föreningar väntas ansluta. Därmed representerar Funktionsrätt Piteå 72 procent av HSO:s medlemmar.

På torsdagen bildade fem föreningar en ny paraplyorganisation, Funktionsrätt Piteå. Vice ordförande blir demensföreningens ordförande, Margareta Kassfeldt Öberg. Ytterligare två föreningar väntas ansluta. Därmed representerar Funktionsrätt Piteå 72 procent av HSO:s medlemmar.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-06-13 20:00

När PT efter det avbrutna årsmötet pratade med Börje Karlsson, ordförande för HSO (Handikappförbundens samarbetsorgan), sa han att årsmötet ajournerat och skulle återupptas till hösten. En händelsebeskrivning som inte alla närvarande skriver under på.

– Det blev inte ajournerat. Han bara avslutade mötet och gick. Enligt stadgarna skulle årsmötet genomföras senast sista maj, men nu vet vi inte vad som händer. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Margareta Kassfeldt Öberg, ordförande för Demensföreningen.

På tisdagen fick hon besked om att ett ordförandemöte ska hållas den 15 augusti, men någon dagordning fanns inte med.

– Det finns ett stort missnöje mot hur saker sköts och det är en anledning till att Demensföreningen och ytterligare sex föreningar begär utträde från HSO.

HSO är en paraplyorganisation som samordnar 15 olika föreningar med sammanlagt cirka 2 500 medlemmar. Om de sju föreningarna avslutar sitt medlemskap så försvinner cirka 1 700 medlemmar. Det får troligen konsekvenser för HSO:s roll i relationen till kommunen och andra.

Ska ni bilda ett nytt ”HSO”?

– Det skulle kunna bli så, men vi har inte gjort det än. Jag vill heller inte spekulera i vad som händer om den nuvarande HSO-styrelsen avgår, säger Margareta Kassfeldt Öberg.

En viktig fråga för utbrytarföreningarna är flytten till Djupviksskolan och tanken var att rösta om den saken på årsmötet.

– Det är bra lokaler med goda parkeringsmöjligheter på näravstånd. Vi vill samla alla föreningar, inte minst HSO, där.

Vid årsmötet ville Börje Karlsson att förutom de 15 medlemsföreningarna så skulle två vilande föreningar få rösträtt.

– Det blev en hetsig debatt som slutade med att Karlsson avslutade mötet och gick. Där står vi nu.

Men missnöjet handlar inte bara om flytten. Bristen på information och möjlighet att få ut handlingar under det senaste året har vållat irritation i flera föreningar.

– Vi fick inte tillgång till vissa av handlingarna till årsmötet förrän i sista stund. Vi fick en version av verksamhetsberättelsen och yttranden över motionerna utsänd och fick en annan version på årsmötet. Dessutom var förslaget om styrelsens sammansättning märklig.

– Vi har också reagerat på att HSO bytt lokal utan att informera medlemsföreningarna. Det fick vi läsa om i PT. Det finns mycket mer och som det är nu känns inte HSO som den företrädare vi vill stå bakom, säger Margareta Kassfeldt Öberg.

HSO Piteå

HSO Piteå är paraplyorgan för 15 föreningar.

HSO samordnar cirka 2 500 medlemmar.

Flera föreningar med cirka 1 700 medlemmar har begärt utträde från HSO. Orsaken är missnöje med hur HSO styrs.

Årsmötet avbröts utan att några beslut kunde tas.

En viktig fråga är var HSO ska ha sitt kansli. Föreningarna som vill bryta sig ut förespråkar Djupviksskolan. HSO-ordförande Börje Karlsson vill vara kvar i centrala stan.

Årsmötet ska återupptas den 11 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!