Under ett år har Pite Energi AB haft möjligheten att sälja kompletta solcellsanläggningar till privatpersoner och företagare. Kraftpojkarna AB i Västerås levererar tekniken medan lokala entreprenörer står för installationen.
– Vi har haft mycket intressenter både från villaägare men framförallt från lantbrukare med stora tak, säger Berndt Essebro.
Anders är föregångare
Anders Nordins anläggning i Altersbruk är den första som Pite Energi sålt. Enligt Berndt Essebro är han troligtvis den första privatperson i Norrland att montera en anläggning i den här storleken.
– Anders är en föregångare sedan har vi fler beställningar som ska monteras under hösten, säger Essebro.
Priserna sjunker
Att priserna på solpanel sjunkit med ungefär hälften de senaste fem åren gör att fler får upp ögonen för den förnybara elproduktionen.
– Det har varit ganska dyrt tidigare, men nu har priserna sjunkit rejält till en nivå att det börjar vara aktuellt för vanligt folk att köpa det, säger Berndt Essebro.
Storleken har betydelse
En solcellsanläggning från Pite Energi kostar cirka 20 000 kronor per kilowatt inklusive moms. För en normal villaanläggning tar det i dag 12 till 15 år innan investeringen betalar sig. Vid en större installation sjunker priset per kilowatt och därmed också tiden till anläggningen börjar ge intäkter.
Livslängden beräknas till minst 25 år – då garanterar leverantören att anläggningen ska ge 85 procent av effekten.
– Man får en kortare pay-off tid på en större anläggning eftersom vissa initialkostnader är samma oavsett storlek, säger Berndt Essebro.
Bra solförhållanden
För att få bäst effekt på solpaneler i Norrbotten bör takets lutning vara 46 grader och stå i söderläge. Rätt vädersträck är viktigare än optimal lutning.
– Jag tror inte många vet att det är lika bra förhållanden för solcellstekniken här som i mellersta Tyskland. Mörkret på vintern uppvägs med att vi har en lång och ljus sommar med produktion dygnet runt vid midsommar, säger Essebro.
Kyla ökar produktion
Det kommunala energibolaget har själva byggt två solföljare vid kontoret på totalt 28 kilowatt samt en stor anläggning på Acusticum på 280 kilowatt. Utvärderingarna har visat att elproduktionen är större än beräknat – bland annat på grund av snöreflektioner och högre verkningsgrad under vårvintern.
– Solcellerna producerar bättre när det är kallt, säger Berndt Essebro.