Det konstaterar Ulf Holmberg, Pitebygdens forskarförening, som under onsdagskvällen var en av föreläsarna på Kaleido. Det var första gången föreningen bjöd in allmänheten för att berätta mer om hur man kan hitta sina rötter.
– Nu för tiden är det många som vill gå tillbaka och söka sina rötter, särskilt med tanke på att det är många som flyttat runt mycket och känner att de tappat sina rötter, säger Ulf Holmberg.
Att släktforska behöver inte vara svårt. Men det tar mycket tid.
– Jag rekommenderar alla som är intresserade att börja med att gå en kurs i släktforskning, det är tio träffar på tre timmar per tillfälle. Då är man en grupp på sju till tio, säger han.
Det är med hjälp av de gamla kyrkböckerna på Landsarkivet i Härnösand man kan gå tillbaka generation efter generation och finna sina rötter.
– De finns digitaliserade nu, så med hjälp av en släktforskningssajt på nätet kan man sitta hemma och släktforska, säger Ulf Holmberg.
I kyrkböckerna kan man få fram information som födelse, vigslar och död om sina förfäder. Men också yrke och andra särdrag som prästerna fann värda att anteckna.
– Prästerna kunde i klartext skriva till exempel "idiot", "vansinnig" eller "helt utan förstånd". För andra utmärkande drag, som om någon var en hustruplågare eller en suput använde de ett speciellt teckensystem bestående av punkter och streck, berättar Ulf Holmberg.
Han konstaterar också att man blir varse om hur beroende män och kvinnor var av varandra när man släktforskar.
– Det ser man väldigt tydligt, att om någon förlorat sin make eller maka så gifte de i regel om sig fort. En del gifte sig tre gånger under sin livstid, säger han.
Många kvinnor dog i barnsäng och under 1900-talet var den stora folksjukdomen tuberkulos.
– TBC-patienterna behandlades med friskluft och god mat, men det var många som inte klarade sig.
Vid föreläsningen på Kaleido fanns många nya ansikten, vilket programvärden Lilian Sjölund gladde sig åt. En av de intresserade som sökt sig dit för första gången var Eva Ekberg.
– Själv är jag släkt med Ulf Holmberg, så min egen släkt behöver jag inte forska på, konstaterar hon.
– Men jag är intresserad för en närståendes räkning, säger Eva Ekberg.