Stort intresse för medborgarförslag
Snyggare centrum, ny sporthall, julgran till Nybyn/Altersbruk. Idéerna är många om vad som kan bli bättre i den egna kommunen. Sedan möjligheten infördes har 206 medborgarförslag lämnats in i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.
Elisabeth Bramfeldt är den som har lämnat in flest medborgarförslag i Arjepogs kommun, elva stycken. "Jag bär på många goda idéer, säger hon. Hittills har fått fyra bifall och fem avslag. (Arkivbild)
Foto: BERTIL sundkvist
- Jag bär på många goda idéer, säger Arjeplogsbon som lämnat in elva medborgarförslag och hittills har fått fyra bifall och fem avslag.
Elisabeth Bramfeldt är kommunpolitiskt aktiv för vänsterpartiet. Men eftersom hon inte sitter i kommunfullmäktige får hon inte lämna motioner.
- Det är en av anledningarna till att jag skriver medborgarförslag. Det är en fantastisk möjlighet, inte bara för mig utan för alla kommunmedborgare, säger hon.
Vitaliserar debatten
Arjeplogs kommunalråd, Bengt-Urban Fransson, ser positivt på att så många förslag har kommit in.
- Vi har fått in en hel del bra förslag och synpunkter och det har vitaliserat debatten. Det har kommit upp saker i fullmäktige som kanske inte hade kommit upp annars, säger han.
Från kommunens sida har man flitigt upplyst om möjligheten att skriva medborgarförslag. Enligt kommunalrådet har beredningen av förslagen inneburit en del extra arbete på kommunkontoret.
- Mötena i kommunstyrelsen har också blivit längre. Vid varje möte har vi fem-sex medborgarförslag. Men det är positivt att medborgarna engagerar sig på det här sättet, säger han.
I Piteå har 49 förslag lämnats in sedan 1 januari 2005. De allra flesta har varken fått bifall eller avslag utan har resulterat i ett yttrande.
- Är det sådant som vi redan håller på med så blir det det svaret. Men det blir alltid en diskussion kring förslagen och man belyser just det som den medborgaren tycker är viktigt, säger Piteås kommunalråd
Helena Stenberg.
Förändrat arbetet
Förslagen handlar om allt från drogprojekt till snöröjning. De flesta har med kommunens fastigheter, teknik, gator och service att göra.
- En del förslag har resulterat i att vi har förändrat vårt arbete på något vis, säger Helena Stenberg.
En av dem som lämnat flest förslag till Piteå kommun är
Anders Nordin.
- Det kan handla om ett problem, en orättvisa, något som inte fungerar eller skulle kunna fungera bättre, som jag ser eller hör talas om, säger han.
Ett rättvisare system för fördelning av kommunala julgranar till byarna är ett av förslagen. Anders Nordin har också föreslagit att kommunen ska verka för minskad användning av plastpåsar. Alla hans förslag har fått avslag.
Hur tycker du att det fungerar, det här med medborgarförslag?
- Inte alls bra eftersom man inte fokuserar på problemområdet utan tittar på regelverket i stället.
Sedan den 1 juli 2002 kan kommuner och landsting ge invånarna möjlighet att lämna medborgarförslag. I dag finns den möjligheten i 188 av landets 290 kommuner.
Medborgarförslag får lämnas av alla som är folkbokförda i kommunen, alltså även barn och utländska medborgare som ännu inte fått kommunal rösträtt.
Förslagen ska handla om sådant som berör kommunens verksamhet.
Olika kommuner har olika rutiner för hur förslagen hanteras. Den 1 juli 2007 ändrades kommunallagen så att fullmäktige kan överlåta till berörda nämnder att besluta om förslagen.
Ett medborgarförslag får ta upp endast ett ämne.
Medborgarförslag i din kommun
Antal Bifall Avslag Pågående/ Yttrande/
förslag återremitterat svar
Piteå 49 7 6 6 30
Älvsbyn 37 11 9 9 8
Arjeplog 71 20 24 13 14
Arvidsjaur* 30 5 13 8 4
*Endast statistik för 2007, 2008
I Piteå har man kunnat lämna medborgarförslag sedan 1 januari 2005, i Älvsbyn sedan april 2003, i Arjeplog sedan juni 2003 och i Arvidsjaur sedan 1 januari 2004.
Fotnot: Gränsen mellan bifall/avslag och svar är i vissa fall vag. Kommunen kan till exempel ge avslag på en idé för att den redan genomförs i någon annans regi.