Men är kooperativ hyresrätt en boendeform som lockar Piteborna?
Ska man ska döma efter hur många som slöt upp på den två timmar långa visningen under lördagsförmiddagen blir svaret ja. Hundra personer var föranmälda, men då hade också fastighetsförmedlingen fått tacka nej till ett stort antal nyfikna besökare som inte fick plats. Broschyrerna tog fort slut och troligtvis blir det även en andra visning.
- Vi har tolv lägenheter kvar, bara någon enstaka tvåa samt några treor, berättade mäklarassistenten Anna-Britta Pettersson som tror att det är både det centrala läget på hyreshusen som lockar, samt att det är just nytt och fräscht för dem som flyttar in.
Fördelen är att insatsen är relativt låg, vilket också ger en lägre hyra. Den som vill flytta ut har tre månaders uppsägningstid och får också tillbaka hela sin insats.
Nackdelen är att det inte går att göra någon vinst på sin bostad - detta trots att den kanske skjutit i värde på marknaden under de år som man bott i lägenheten.
Den trerumslägenhet på 79 kvadrat som visades i går kostar
358 000 kronor (insatsen) och sedan tillkommer en hyra på 6 509 kronor i månaden samt el och avgift för varmgarage eller carport. Hyresgästen behöver inte ha kontanta pengar till insatsen utan kan låna på banken.
Kollade utbudet
Hyresgästen betalar också en inträdesavgift till den kooperativa hyresrättsföreningen på 5 000 kronor (pengar som också betalas tillbaka då hyresgästen flyttar eller går ur föreningen). Därtill kommer en medlemsavgift på 500 kronor varje år. Hyresgästerna får då även tillgång till gemensamma lokaler och har man gäster kan de stanna över i en övernattningslägenhet.
Ingen av de visningsbesökare som PT träffade ville dock diskutera/eller hade hunnit sätta sig in i några "priser", många som var där var mest nyfikna och ville bara kika runt.
- Jag har ett hus på Furuberget och ska bo kvar så länge det är möjligt, men man tänker ju framåt också. Det är bra att veta om vad som erbjuds, menade Eva Öberg som kikande in i ett av sovrummen.
Bostadsrätterna i Piteå historiskt sett haft en liten tradition. Lindbäcks Bygg AB provade för två år sedan med ett seniorboende, men då blev insatserna för höga. Detta koncept verkar dock gå hem i Piteå.
Douglas och Ros-Marie Edenroth, som bor i hus i Öjebyn, var också nyfikna på Cederterrassen.
- Vi funderar fortfarande, men kan absolut tänka oss någon sådant här längre fram, menade Ros-Marie.
Anna-Britta Pettersson menar att många äldre med hus vill flytta in till stan, detta gör också att deras hus i sin tur blir lediga vilket skapar rusch på bostadsmarknaden.
- Det är en väldigt blandad åldersstruktur på dem som bokat lägenhet här, men de flesta är från 40 år och upp till 80.