Pitesonen Karl Fredrik Mattsson, som i grunden är copywriter, har skrivit den första boken om palt. Den 6 oktober släpps ”Palt – en svensk klassiker i osedvanligt många varianter”.
I boken går Karl Fredrik Mattsson på jakt efter paltens spännande historia och egenart. Han stannar till på världens enda Paltzeria i Öjebyn och ber en läkare förklara vad den välkända paltkoman eller paltswiimen egentligen beror på. Detta blandat med mängder av unika recept på pitepalt, flatpalt, blodpalt och andra typer av palt, insamlade från norrbottningar och västerbottningar.
– Recepten har jag Piteå-Tidningens och P4 Norrbottens läsare att tacka för, säger Karl Fredrik Mattsson.
Nu är han ute på "palt-turné" i de två länen och under lördagen blev det stopp i både Piteå och Luleå.
– Det känns jättebra att få komma hem till Piteå, de är ju paltens hemstad, säger Karl Fredrik Mattsson som berättar att boken – trots att den handlar om ett så smalt tema som palt – fått ett överraskande "jättepositivt" stort bemötande.
Han har hunnit gästa både TV4 och SVT, medverkat i reportage i en rad olika tidningar och även fått "snacka palt" i P3 och i "Meny" i P1 där programledaren Magnus Tengby kom hem till honom och lagade palt.
Han har medverkat på bokmässan i Kiruna och på den stora mässan "Food and Wine" i Älvsjö.
– Då fick jag gå upp på scenen direkt efter kocken Per Morberg och steka palt samtidigt som jag blev intervjuad, efter mig var det dags för kocken Tareq Taylor, de var i väldigt fint sällskap (skratt).
Under lördagen kom en strid ström av Piteåbor in för att få sin bok signerad och "prata palt" på Akademibokhandeln i Småstaden.
Karl Fredrik Mattsson stänger inte dörren för en uppföljare – detta då han nu tack vare boken fått ännu mer paltrecept samt tips på hur palten ska intas.
– Det var bland annat en kvinna som berättade att hon åt palt tillsammans med hjortronsynt, det var nytt för mig. Det finns så mycket mer att berätta.
Han menar dock att boken inte bara handlar om palt – utan framför allt om hans egen bakgrund och identitet och om livet i Norrbotten och Västerbotten.
Bland annat har han undersökt var paltgränsen går. Högst upp i landet äts palten med frisk aptit och även i Västerbotten ner till Umeå älskar man rätten.
– Men strax norr om Ö-vik upphör paltbältet. Där äter man det exempelvis inte i skolan som man gör här uppe.