Stort intresse för fjärrvärme i Rosvik

ENERGI. Intresset för fjärrvärme i Rosvik är stort, hur stort tänker Pite Energi ta reda på genom en intresseförfrågan. Det framkom vid ett välbesökt - över hundra deltagare - offentligt möte om energifrågor som anordnades på tisdagskvällen av Rosviks s-förening.

Piteå2007-05-25 00:00
Det är dock inte tal om att dra en kulvert ända till Rosvik från Smurfit Kappas fabrik på Degeränget i Piteå för att tillgodogöra sig överskottsvärmen därifrån - avståndet är för stort. Vad som kan bli aktuellt för Rosviks del är en typ av fjärrvärmesystem som kallas närvärme, biobränslebaserad närvärme. Pite Energi har sådana anläggningar i Norrfjärden och Sjulnäs.

Närvärme finns redan i Rosvik, där tre av Pitebos hyreshus värms från en fastbränslepanna som ägs av en lokal entreprenör. Det som nu kan bli aktuellt är fjärrvärme/närvärme för villaägare.

- En majoritet av Rosviksborna värmer sina hus med direktverkande el. En enkät som vi gick ut med visar att 90 procent har el i någon form - direktel, vattenburen el eller el i kombination med kamin - som basvärme, säger ordföranden i Rosviks s-förening, Roland Boström, och fortsätter:

Dyr elvärme

- Därför är det kanske inte så förvånande att 88,7 procent svarade att de är intresserade av fjärrvärme. Kostnadsskillnaden mellan direktverkande elvärme och fjärrvärme är betydande, enligt Pite Energis siffror skiljer det drygt 10 000 kronor per år till fjärrvärmens favör.

Krister von Walter, ansvarig för försäljning och marknad vid Pite Energi, påpekade att det så kallade spotpriset på den nordiska elbörsen, Nordpool, för närvarande är lägre än på länge, lite drygt 20 öre jämfört med drygt 60 öre i augusti i fjol. Främsta orsaken till prisfallet är de välfyllda vattenmagasinen.

- Många konsumenter har tyvärr köpt fast sig på ett pris kring 50-55 öre och det priset ska de betala i flera år framåt.

Fast eller rörligt?

Fast eller rörligt pris?, det är den ständiga och alltid lika svårbedömda frågan. En kombination av båda kan vara en lösning. Enligt uppgift - dock inte från mötet i Rosvik - är det nu i alla fall ett bra läge för konsumenten att förhandla om ett nytt elhandelsavtal.

En av åhörarna vid energimötet i Rosvik frågade varför energipriset är så högt, trots att billigare el förväntades som ett resultat av elmarknadens avreglering 1996.

- Huvudorsaken till att elpriset stigit så mycket är att det finns för få kraftproducenter och att producenterna tar ut så mycket som de bara kan, förklarade Hans Tyskhagen, vd för Pite Energi, som själva bara producerar cirka 10 procent av den el de säljer och gärna vill öka andelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om