De flesta kommer någon gång i kontakt med psykisk ohälsa, antingen i privatlivet eller på arbetet. Det ville åkeriföretag Pohjanen & Ström göra något åt – och satte bollen för en utbildning i rullning.
I veckan inleddes "Psykbra" med stort engagemang från näringslivet.
– Det är en milstolpe, säger Anders Ringbjer.
Uppdraget att arrangera utbildningen fick Howdo, som hjälper verksamheter att motverka ohälsa. Under den första träffen föreläste psykologen Anders Wahlberg och även Skellefteå AIK:s klubbdirektör Daniel Fåhraeus, som gav insikter om och verktyg för ett tillitsfullt ledarskap.
– Ämnet psykisk hälsa eller ohälsa kan ju kännas stort, hur ska man leda i det? De har lyckats skala ner det till något konkret, säger Marie Lundin, HR-chef på Pohjanen & Ström.
Ett 30-tal företag samlades. En självklarhet, menar de representanter PT träffar på.
– Det är våra framtida kollegor det handlar om. Hur lär vi oss att hantera det de står inför? Vi har ju inte växt upp med en smarttelefon i handen och ständiga dopaminkickar. Det behöver vi förstå mer om, säger Joakim Öberg, vd på Wibax Logistics
– Det är med en god känsla i magen som man kommer hit och känner att vi kan utbilda oss själva i ämnet, som är superviktigt – men också bidra till utbildningsplatserna som det genererar till ungdomsledarna, säger Erika Ramstadius, HR-chef på Wibax Sweden.
Överskottet från det företagen betalar för utbildningen går till att bekosta en utbildning för alla ledare som dagligen möter Piteås unga.
Det finns 900 ungdomsledare i stan. Efter den här första omgången kommer 600 av dem att kunna utbildas.
Sparbanken Nord har också gett ett bidrag som ytterligare möjliggör satsningen på ungdomsledarna.
– Det är jätteviktigt att vi kan fånga upp barn och unga som mår dåligt och ge dem hjälp och stöttning, säger Sparbankens kontorschef Annika Sandberg.
Ungdomsledarna kommer att få lära sig mer om tidiga tecken på psykisk ohälsa och hur de ska agera när de möter unga som mår dåligt. Även företagsledarna tar med sig handfasta tips.
– Jag kommer särskilt tänka på vikten av att avsätta tid. Det är lätt att man fastnar i årsvisa medarbetarsamtal och kanske inte har någon vidare uppföljning. Det finns så mycket mer att göra. Det ska jag försöka prova mig på, säger Andreas Olofsson, kontorschef på ERA Revisorer i Piteå.