Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen ökar med cirka 650 personer under 2017-2018 i Norrbotten. Men utöver det är den stora utmaningen är att hitta arbetskraft som ersätter de stora pensionsavgångarna fram till 2025. I länet handlar det om cirka 2 800 per år.
– I Piteå handlar det om cirka 470 personer per år. Till detta kan läggas ökad efterfrågan på arbetskraft, säger Carol Hansson, arbetsförmedlingschef i Piteå/Älvsbyn.
Faktum är att efterfrågan på arbetskraft i Piteå och länet är den högsta på många år och det gäller både den privata som den offentliga sektorn.
Samtidigt beräknas den arbetsföra gruppen 20-64 år minska med cirka 6,5 procent i Norrbotten fram till 2030. I Piteå handlar det om en minskning med cirka tre procent, i Luleå bara 0,9 procent, men i Överkalix med katastrofala 20 procent.
Lägg till att antalet invånare som är 80 år eller äldre beräknas öka från knappt 2 500 nu till cirka 3 800 personer år 2030 i Piteå. Många av dem kommer att vara i behov av vård och omsorg.
– Det kommer att vara ett stort behov av arbetskraft inom vård, omsorg och hälso- och sjukvård. Samtidigt ska vi möta pensionsavgångarna i den offentliga sektorn, säger Carol Hansson.
Men den privata sektorn behöver, som sagt, också arbetskraft. Både när det gäller yrkesgrupper med gymnasial och eftergymnasial kompetens. Arbetsförmedlingen har listat upp en rad bristyrken i Piteå. Exempelvis betongarbetare, golvläggare, kockar/kallskänkor, träarbetare/snickare, undersköterskor (hemtjänst och äldreboende), yrkeslärare, förskollärare, socialsekreterare, ingenjörer och ett flertal yrkeskategorier inom IT.
– En stor utmaning för oss är att motivera arbetslösa att utbilda sig och söka sig till bristyrken. Arbetsförmedlingen kan i stor utsträckning matcha arbetsmarknadsutbildning utifrån arbetslivets behov, säger Martin Gaudet, sektionschef på arbetsförmedlingen.
Samtidigt har AF klassat yrken som anläggningsmaskinförare (lärlingar) och butikssäljare som överskottsyrken, men trots det verkar arbetsmarknaden ha behov av dessa. Arbetskraften matchar alltså inte efterfrågan.
I februari fanns 1 262 inskrivna på AF i Piteå. Drygt 60 procent av dessa klassas som en utsatt grupp. Dit hör födda utanför Europa, personer utan gymnasiekompetens, funktionsnedsatta och äldre arbetslösa.
– AF kan erbjuda en rad olika stöd, men vi måste arbeta gemensamt med arbetsgivarna, säger Martin Gaudet.