440 elever är i år antagna till de nationella programmen på Strömbackaskolan. Sedan 2008 har elevantalet på Strömbackaskolan minskat successivt.
– Man kan säga att elevunderlaget är nere i botten nu, men från och med nästa år kommer det börja gå uppåt igen, säger gymnasiechefen Britta Dahlén.
Prognosen för det totala antalet elever på Strömbacka i år är 1292.
Utöver det tuffa beslutet om dansettan, som PT tidigare berättat om, tvingades antagningsnämnden också halvera antalet platser på Vård- och omsorgsprogrammet.
– Vi hade 38 sökande, varav fyra av dem var obehöriga. Men vi gjorde bedömningen att det ändå inte var tillräckligt för att starta två klasser, säger Britta Dahlén.
Stor efterfrågan
Hon menar att det är synd med tanke på den efterfrågan som finns på personal inom just vård och omsorg. Men hennes förhoppning är att de ska kunna uttöka platsantalet igen till nästa år.
– I höst kommer vi mest troligt att starta vård- och omsorgscollege på utbildningen, certifieringen blev färdig i juni. Det är en kvalitetsstämpel som innebär att eleverna får jobba mer branschnära, säger Britta Dahlén.
Hon hoppas att satsningen ska locka fler elever till Vård- och omsorgsprogrammet.
Antalet platser på Industritekniska programmet halverades också, medan Bygg- och anläggningsprogrammet minskade sina platser med en tredjedel. Anledningen är att det var för få sökande.
Intresset för Fordons- och transportprogrammet är fortsatt högt med 47 sökande. Inriktningen transport, där eleverna via utbildningen får möjlighet att ta körkort, är särskilt populär.
– Det är svårt att utöka antalet platser med tanke på de lokaler och den utrustning vi har, säger Britta Dahlén.
Dubblat
På Samhällsvetenskapsprogrammet kunde antagningsnämnden dubbla antalet platser tack vare ett ökat intresse.
Intresset för Estetiska programmet med inriktning musik ökade också, även om antalet platser förblev oförändrat. Dahlén tror att det ökade söktrycket beror på att Luleå lagt ner sin musikutbildning.
– Men jag tror också det beror på att vi har en väldigt bra kvalitet på vår musikutbildning. Det känns positivt att intresset ökar, säger Britta Dahlén.
Nytt för i år är Restaurang- och livsmedelsprogrammet och inriktningen processteknik på Industritekniska programmet, med åtta respektive sju antagna elever.
– Det känns kul att vi kan komma igång med de här utbildningarna igen. De senaste åren har det varit få sökande för att kunna starta några klasser, säger Britta Dahlén.