Från att ha varit i princip utdöda som problemdjur i Sverige har antalet saneringsfall exploderat de senaste åren.
– 2005 hade vi ett eller två fall per år i Norrbotten och vårt disktrikt, men för varje år har saneringarna fördubblats. Hittills har vi sanerat 250 hem, säger Tom Jonsson.
Resistenta
En orsak är att vi reser mer och det ger ökad spridning.
Men tidigare fanns bekämpningsmedel som var väldigt effektivt mot löss. Det medlet är lössen nu resistenta mot.
– Vi får jobba på andra sätt för att bekämpa ohyran. Det är giftfria medel men det kan ta tre månader innan lössen är döda.
Suger blod
Saneringsarbetet kan bli omständigt. Saneraren pudrar ut ett ämne tillverkat av kiselalger bakom lister, kontakter och i sängar. När vägglössen sedan vandrar över området torkar de ut och dör, men den som drabbats av skadedjuren kan inte resa bort under tiden. Löss kan ligga i dvala i flera månader utan att äta.
– Lössen känner av när man sover, då kommer de ut och suger blod. Därför är det bra om man sover i sängen efter att vi sanerat. Då ger vi lössen en chans att röra sig i medlet vi satt ut och det går snabbare att bli av med dom.
Kofot
Vägglössens favoritplats är, trots deras namn, inte väggar utan mörka springor i sängar och andra sovrumsmöbler.
– Lusen kryper in i springor och i flikar på madrassen. Det har inget med smuts att göra och ändå skäms folks som drabbats och vill inte gärna att det kommer ut, säger Tom Jonsson som säger att han främsta arbetsredskap är en liten kofot att bända upp kontakter och lister med.
Följa med hem
När man kommer till ett hotell utomlands är tipset att titta noga under sängen, i springor med en ficklampa för att upptäcka svarta prickar som är lössens avföring.
– Blir man biten, bits de ofta där huden är tunn och ofta är det några bett på rad.
Lössen kan till och med följa med hem i en dator om man har den vid sängen. Då den inte bryr sig om miljön kan den krypa in vart som helst.
Riskländer
USA är det land där lössen formligen exploderat. På fina hotell finns flera skadedjursbekämpare som hela tiden jobbar mot löss.
– Annars finns det inga riskländer. Det är inte värre i Spanien än i Sverige.
Studenlägenheter
Löss är överrepresenterade i studentlägenheter och såna ställen där det är strömningar av mycket människor. Omsättningen är större på studentlägenheter, studenter reser ofta mycket och det är vanligare med lånade och begagnade möbler.
Köldtåliga
Tvärtom än vad man kan tro är lössen väldigt köldtåliga.
– Vi har provat frysa löss i två veckor och ändå överlevde de. Då är värme bättre. När det blir för varmt lämnar lössen sitt gömställe.
En sanering i ett vardagsrum kan gå till så att sanerarna sätter upp ett tält i rummet dit alla möbler flyttas. Sen på med tillräckligt hög värme, minst 55 grader, och tillräckligt lång tid så att äggviteämnena stelnar och lössen dör.
Möbler
Att hälsa på någon som har löss i hemmet ska inte vara någon fara enligt Tom Jonsson.
– Nä, jag har inte varit med om att någon tekniker fått med sig löss efter en sanering. Så det är nog ganska riskfritt. Löss sprider sig via möbler eller resväskan.
Just möbler har det varnats för. Loppisfynd kan innehålla oönskade gäster så därför ska man undersöka dessa noga innan man tar in dom i hemmet.
– Vem som helst kan drabbas av löss, det har inget med renlighet att göra och det är inget att skämmas för.