Den 15 september förra året var 1 825 1–5-åringar inskrivna i förskolan. I år beräknas det bli 1 858, 33 fler inskrivna jämfört med förra hösten.
– Det är fler barn, men det betyder inte att det är fullt på alla ställen. På några avdelningar finns det platser kvar, på andra är det fullbelagt och i en del områden har vi öppnat nya avdelningar för att klara behoven, säger Elisabeth Fjällström, chef för- och grundskoleområde södra med 15 förskolor.
Avdelning i byastugan
Hon säger att normalt ökar inskrivningana inför våren då många söker plats efter jul, de är färre till hösten, men läget nu är annorlunda. I exempelvis Bölebyn har trycket varit så hårt att kommunen öppnat en ny avdelning, Skogsgården, för femåringarna. Sedan tidigare finns två avdelningar i Bölebyn där de minsta barnen är placerade.
– Fler föds och det har flyttat in fler barnfamiljer, säger Elisabeth Fjällström.
Skogsgården är tillfällig. Avdelningen försvinner nästa höst när barnen börjar i ”sexårs”. Fjällström pekar på den positiva trenden med fler barn i hela Infjärden och det gör att kommunen byggt ut förskolan i Roknäs. I Bergsviken är också läget ljust på barnfronten.
– Vi har haft inflyttning en lång tid, men det har expanderat särskilt senaste året, säger förskolechef Gitte Franzén.
Förskola i modul
Hon är chef för tio avdelningar med 160 barn. För att klara situationen ryms en avdelning i en modul som satts upp i väntan på att förskolan ska renoveras. I våras användes två moduler eftersom barnantalet var 190.
– Men nu har en stor grupp gått till förskoleklass (sexårs) så just nu behöver vi enbart en modul, säger förskolechefen.
Lena Engström är chef för för- och grundskoleområde norra, med nio förskoleavdelningar i Rosvik, Norrfjärden, Öjebyn och centrala Piteå. I höst har barnantalet ökat och det gör att en avdelning återigen flyttat in i en förskoleanpassad lokal i Norrfjärdens hälsocentral.
– Vi nyttjar den till och från och i höst bedömde vi att den behövdes eftersom vi har mer inflyttning och ökat födelsetal, säger hon.
Elisabeth Fjällström säger att det hela tiden görs nya barnprognoser för att kartlägga behoven.
– Men planeringstiderna är korta. Folk kan röra på sig och flytta in i ett område utan att vi vet det i förväg.