Det är regeringen som gett de två myndigheterna direktiv att omedelbart (från den 1 juni) samverka för att motverka utslagning från arbetsmarknaden.
Från och med nu kan inte Försäkringskassan utan vidare dra in sjukpengen. Det krävs samråd med Arbetsförmedlingen så att den enskilde inte ska ramla mellan stolarna. Den enskilde ska helt enkelt få det stöd han/hon behöver under hela processen från sjukskrivning till återgång i arbete.
Minska glappet
Kjell Ljung är informationsansvarig vid Länsarbetsnämnden.- I dag meddelar bara Försäkringskassan beslut om indragning av sjukpeng, men genom att samråda i tid kan vi förhoppningsvis undvika att personer blir utan ersättning. Vi slipper glappet som ibland uppstått.
Hur ska samrådet se ut?
- Representanter från båda myndigheterna träffas för ett samtal som den berörda personen bjuds in till. Även behandlande läkare och Försäkringskassans läkare kan vara med. Utifrån det fattas någon form av plan för den enskilde.
- Om vi inte blir ense kan frågan lyftas till regional nivå och i sista hand till central nivå, säger Kjell.
Det som erbjuds
Den grupp som berörs är främst arbetslösa personer som är sjukskrivna, men som av Försäkringskassan bedöms ha tillräcklig arbetsförmåga för att kunna ta ett normalt förekommande arbete samtidigt som de själva anser sig vara för sjuka att arbeta.- Vad är ett "normalt förekommande arbete"? Här finns en otydlighet som vi måste göra något åt.
Många som drabbats av Försäkringskassans hårda linje är äldre kvinnor som slitit ut sig i vården. Vad kan Arbetsförmedlingen erbjuda en 60-åring med värkande armar och rygg?
- Varje individ är unik. Kan de förkovra sig, kan de ta ett fysiskt lättare jobb? Krävs det rehabiliteringsinsatser? Omskolning? Finns det överhuvudtaget några jobb på orten. Vi har också andra åtgärder som lönebidrag och Samhall att erbjuda.
Inte nöjer sig
Men om nu den enskilde inte vill nöja sig och känner sig kränkt av att bli misstrodd?
- Om personen säger sig inte orka eller vill då blir det problem. I sista hand är det ett kommunalt ansvar.
Redan nu är kommunerna upprörda över att ansvaret vältras över på dem med ökade sociala kostnader som följd. Kan det här leda till att den gruppen växer ytterligare?
- Nej, vi hoppas att det blir färre. Det är i alla fall tanken med det här ökade samarbetet, säger Kjell Ljung.