Då inför nämligen utbildningsförvaltningen i Piteå kommun ny schablonersättning för hyra till alla friskolor och fristående förskolor.
Tidigare har kommunen betalat den faktiska hyran. Från 1 juli betalas en genomsnittshyra beräknat på antalet barn ut, en schablon som innebär att en friskola/-förskola med låg hyra tjänar på affären och den med hög hyra går back.
Irene Worrsjö, förvaltningsekonom, förklarar förändringen med den budgetbesparing på 1,6 procent som samtliga förvaltningar ålagts att göra 2017.
– För utbildningsförvalningen innebär det att vi ska spara tio miljoner kronor, säger Worrsjö.
Att förändra hyresschablonen skulle enligt förvaltningens beräkningar ge en besparing på en halv miljon kronor.
Ersättningen ska nu beräknas på ett genomsnitt av kommunens kostnader för alla lokalhyror i allmänna skolor och förskolor utslaget på det totala antalet elever. Den summan, gånger antalet inskrivna barn, ska de privata och kooperativa alternativen sedan få – oavsett vilken hyra de faktiskt betalar.
– Att betala den faktiska kostnaden, som vi gjort tidigare, är faktiskt en undantagsregel, säger Worrsjö, enligt grundregeln ska genomsnittshyra tillämpas.
Alla friskolor/förskolor drabbas av detta, men flera har egna fastighetsbolag, de hyr alltså lokalerna av sig själva. För föräldrakooperativet Kotten ser det dock annorlunda ut.
– Vi hyr ju av AB Furunäsets fastigheter sen mer än 20 år tillbaka, men har ingen möjlighet att påverka hyran, säger Erik Normark, förälder och styrelseledamot.
Privata förskolor och skolor ska enligt lag ha bidrag på samma villkor som den allmänna för personal, läromedel etcetera – dock inte hyreskostnaden.
En förändring av ersättningen skulle innebära att Kotten inte klarar ekonomin längre:
– Vi kommer att tvingas till större barngrupper för att få det här att gå ihop, säger Erik Normark.
Föräldrakooperativet, som funnits i samma lokaler ute på Furunäset i 26 år, har hela tiden verkat för närhet och delaktighet, samt lägre avgifter trots små barngrupper och bra pedagogisk verksamhet. Föräldrarna betalar istället med sin tid och arbetar ideellt i verksamheten.
– Men med den här nya schablonersättningen går det inte ihop. Kommunen tvingar fram större barngrupper, vi måste i alla fall ta in fler barn på sikt, konstaterar Normark, som säger att det känns som om kommunen motarbetar och försöker bli av med alla friskolor.