Stormigt församlingsmöte på Kyrkcenter

Det blev stormigt när drygt 30 missnöjda församlingsbor ställde ledningen till svars vid ett möte på Kyrkcenter. Avsaknaden av kommunikation och information efter samgåendet kritiserades hårt. Kyrkans personalpolitik fick sig också en känga.

Kyrkorådets ordförande Karl-Erik Nyström (S) och kyrkoherden Maria Berg fick kritik för att de inte informerat medlemmarna tillräckligt efter sammanslagningen.

Kyrkorådets ordförande Karl-Erik Nyström (S) och kyrkoherden Maria Berg fick kritik för att de inte informerat medlemmarna tillräckligt efter sammanslagningen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2010-03-31 06:00
PT har tidigare berätta om protestlistan som 36 församlingsbor skrivit under och skickat in till kyrkorådet. I brevet kräver medlemmarna att flera förändringar genomförs och hotar annars med att avbryta all frivillig kyrklig verksamhet.
Stormig inledning
Församlingsborna ville också ha ett möte med kyrkoherden Maria Berg och ansvariga politiker för att diskutera missförhållanden man anser att sammanslagningen av Piteå stads- och Piteå landsförsamling skapat.
I går eftermiddag träffades parterna på Kyrkcenter och mötet fick en stormig inledning.
- Ni har glömt bort att det finns människor med i sammanhanget. Ni är tysta och hemlighetsfulla och vi har ingenting fått veta. Kyrkan rubriceras som fri, öppen och demokratisk, men jag upplever den som sluten och odemokratisk. Vi är individer och inte robotar, dundrade Tage Markström, en av flera som förde församlingsbornas talan.
Missförstånd
Kyrkorådet ordförande, Karl-Erik Nyström (S), erkände att kommunikationen ibland brustit.
- Informationen om sammanslagningen har kanske inte varit så bra. Vi är också väl medvetna om att korrigeringar av verksamheten kan behövas och att det dröjer innan en så här stor organisationsförändring sätter sig, säger han.
Punkterna på församlingsbornas protestlista diskuterades och enligt kyrkoherden Maria Berg handlade det i vissa fall om missförstånd.
Tydliga riktlinjer
- Det har inte tagits några beslut om uppvaktningar eller sommarutflykter. Jag har fått tydliga riktlinjer och en budget för insatser över hela församlingen. Det är ibland svårt att hitta en rättvis fördelning så att pengarna kommer alla församlingsbor till godo, säger hon.
Omflyttningen av personal mellan Piteå och Öjebyn efter sammanslagningen debatterades också högljutt.
- Alla anställda behöll sina tjänster och de fick önska arbetslag och arbetsställe. Jag vet två personer som inte ville byta arbetsplats och de behövde inte. Alla verkar nöjda och glada, det är signalerna som vi fått, säger Maria Berg.
Att samtlig personal skulle vara nöjd höll inte församlingsborna med om.
- Jag vet att det finns anställda som mår dåligt. Kyrkan är en medmänsklig arbetsplats så hur tänker ni egentligen? Jag kan inte begripa att ni ifrågasätter vårt sätt att reagera, säger Maria Enqvist, en av församlingsborna som skrivit på protestlistan.
Efterhand blev stämningen lugnare och debatten mer saklig. Hur framtiden ser ut för Piteå församling är dock oklart.
- Nu har vi i alla fall skakat om dem lite. De har många gånger varit maktfullkomliga och inte lyssnat, säger Tage Markström.
- Det har varit konstigt med all tystnad och det har skapat många rykten. Jag tyckte att en del bra saker kom fram på mötet och det viktigaste är att vi inte är osams. Jag hoppas att allt blir bra, säger Maria Enqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om