Storköket ska bli ännu större

Varje dag tillagas cirka 2 000 portioner mat i Strömbackaskolans kök. Redan nu ett storkök, men om ett par år ska betydligt fler portioner lagas när köket ska fixa lunchen till alla skolor i centrala Piteå.

Flera sorters sallad sätter piff på de flesta maträtter.

Flera sorters sallad sätter piff på de flesta maträtter.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ.2008-11-28 06:00
En del av maten skickas ut, men merparten äts av eleverna och personalen på Strömbackaskolan. Det är med andra ord en strid ström av hungriga matgäster som besöker den relativt stora matsalen. Mysfaktorn är kanske inte så hög, men trots gott om ungdomar vid borden när PT testar leverbiffen/rödbetsbiffen så är ljudnivån i vart fall inte stressigt hög.
Tjuväter
Biffen med potatis, sås, lingon och flera sorters grönsaker är helt okej och de ungdomar som PT pratar med verkar vara hyfsat nöjda med maten. Den är hur som helst tillräckligt god för ett antal personer som avslutat sina studier, men ändå till och från tjuväter på skolan. Inget stort problem kanske, men det och diplomet på väggen som kungör att köket vann Stora måltidspriset 2001 får väl ses som någon slags garanti för att maten duger.
- Det är roligt att jobba här. Eleverna är jättetrevliga att prata med och vi försöker vara tillmötesgående om det finns önskemål, säger Marie Bäckström.
Blir ännu större
Hon är en av 14 som jobbar i det stora köket. Fyra lagar maten, fem är i serveringen och fem i disken. Föreståndaren Gudrun Lundström basar för fler kök i centrala Piteå och är bara ibland på plats.
Ni lagar mat till 2 000 personer nu, men när storköksorganisationen är klar så kommer betydligt mer mat att tillverkas. Hur tror du det kommer att bli?
- Jag vet inte. Det kan bli jättebra, men om man fick önska fritt vore det bäst om alla skolor och förskolor lagade sin egen mat, säger Marie Bäckström.
Menygrupper
Som PT tidigare berättat görs faktiskt mycket av maten av personalen. Bara drygt 25 procent är renodlade halvfabrikat. Menyn är enhetlig i hela kommunen, men det finns menygrupper där så väl elever som skolkökspersonal får komma till tals.
Gnälls på potatisen
Slängs det mycket mat?
- Det varierar. Det slängs nog mest när det är god mat för då tar många för stor portion.
En del är missnöjda med potatisen?
- Det har alltid gnällts på potatisen och det är väl inte problemfritt, men sedan vi började koka den i ugnen har den blivit bättre, säger Marie Bäckström.
Till sist noterar PT att de stora kryddburkarna är fastkedjade, men inte för att de är stöldbegärliga.
- Nej, haha, blyga elever tordes helt enkelt inte hämta kryddorna om de redan stod på ett annat bord.
Tidigare avsnitt i serien om skolmaten har publicerats den 17/11, 19/11, 20/11, 22/11, 24/11 och den 25/11.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om