Varje år står produktionen stilla i en vecka för underhåll, byggen och andra stora arbeten. I år är det största som görs en installation av ett nytt såll för björkflis i renseriet som ska klara av att sålla 900 kubikmeter flis per timme.
– Vi lägger allt ifrån oss för att fokusera på det här, säger Per Swärd, vd för Smurfit Kappa Piteå.
Så pass många är involverade i de stora stoppen i fabrikerna att det krävs en del samverkan mellan företagen.
– Egentligen är det bruken efter hela Norrlandskusten som planerar och pratar ihop sig så att ingen stoppar samtidigt, annars finns det inte nog med folk, säger Per Swärd.
I år är det en kvalitetsförbättring som står på schemat. När massaveden huggs till flis är det fortfarande stor skillnad bitarna emellan och det nya sållet klarar både högre kapacitet och har bättre precision. Det sållar bort både bitarna som är för stora och de som är för små som då går till förbränning istället.
– Med den här så går vi från 16 millimeters flis till 7 millimeter, då tjockleken blir jämnare så tränger kemikalierna också in lika mycket i bitarna och då blir det bättre kvalitet på kraftlinern, säger Mikael Johansson, produktionsingenjör.
Utöver högre kvalitet så betyder det också en fördubbling av kapaciteten mot för det gamla sållet som "bara" klarade 450 kubikmeter i timmen.
Man byter också ut 10 meter från trumman som avbarkar veden och tillsammans med sållet är det investeringar på cirka 45 miljoner kronor. Arbetet pågår ovan och under jord.
– Det mesta arbetet syns inte egentligen, redan före sommaren började vi gräva ner pengar om man så säger. Ett 30-tal punkter här har förstärkts med stålbalkar under jord för att klara av att hålla uppe det nya sållet när vi väl får det på plats, säger Greger Stubbfält, projektledare.
Arbetet kommer fortsätta även efter att produktionen startar igen då man förberett ett stort lager med flis medans man färdigställer det nya sållet som ska vara i drift först den 25 september.
Investeringarna är en del av fabrikens långsiktiga satsning som kallas Piteå 750, vilket innebär att man vill öka produktionen till 750 000 ton färdig kraftliner per år. I dag produceras 700 000 ton. Förhoppningen är också att nästa stopp inte behöver komma redan nästa höst.
– Vi förbereder oss för ett stopp om ett och ett halvt år. Nu gör vi lite extra för att klara oss till våren 2019 innan vi behöver stoppa igen, säger Per Swärd.