Få har undgått morgonens huvudnyhet i alla media, att Stor-Britanniens folk har med röstsiffrorna 52 procent mot 48 röstat för att landet lämnar den europeiska unionen. Facit av det blir att premiäminister David Cameron avgår vid partikonventet i höst.
I SVT sade vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt att utträdet är ett exempel på att EU inte fungerar och att unionen måste reformeras.
Leif Pettersson, norrbottnisk riksdagsman för S, befarar bekymmer för bland annat svensk exportindustri, där norrbotten exporterar en stor mängd trävaror till England.
– Det finns risk att den branschen kan komma att få problem där det kanske kommer handelstullar, men det beror förstås på hur kommande handelsavtal kan komma att se ut, säger han.
Han ser nattens utslag som ett resultat av nationalism.
– De som tjänar på detta är Donald Trump, Marie Le Pen och Putin, säger Pettersson.
Krister Hammarberg, riksdagman för moderaterna i Norrbotten, delar Leif Petterssons oro,
– Detta är väldigt allvarligt och kommer att påverka oss. Storbritannien är en viktig partner för oss vad gäller att påverka EU. Vi tänker lika i många frågor och när vi nu tappar partnern måste Sverige agera ännu kraftfulllare inom EU, säger Krister Hammarberg.
Han säger att det finns åtskilligt att göra för att reformera unionen.
– Kommissionen måste börja ägna sig att följa fattade beslut, lugna ned sig vad gäller mer lagstiftning, exemplifierar Krister Hammarberg.
Han säger att han träffat företrädare för Camerons parti där han vet att britterna har en mycket speciell hållning emot EU där landet bland annat ställt sig utanför den europeiska arbetsmarknadspolitiken.
Hammarberg ser också med oro på att med ett brittiskt EU-träde försämras säkerheten i ett läge där den bör förbättras, och att börsen och pundet faller kan påverka de svenska finanserna negativt. Inte minst påverkas de svenska exportföretag som får betalt i pund.