Omsorgschefen: "Vi ser till vilka behov individen har"

Individuella bedömningar som ser till vilka behov den sökande har är vad som gäller. "När man fått ett beslut ska man erbjudas plats inom tre månader", säger omsorgschef Lena Enqvist.

Lena Enqvist, omsorgschef i Piteå kommun, kan inte kommentera enskilda fall och uppmanar de anhöriga i den 97-åriga kvinnans fall att kontakta henne.

Lena Enqvist, omsorgschef i Piteå kommun, kan inte kommentera enskilda fall och uppmanar de anhöriga i den 97-åriga kvinnans fall att kontakta henne.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-07-02 18:00

Processen är tydlig. Vid ansökan om en plats på ett särskilt boende för äldre tilldelas man en biståndshandläggare. Kontakten med biståndsandläggare ska ske inom två veckor, från det att ansökan inkommit. 

– Efter det utreder biståndshandläggaren om den sökande uppfyller kraven. För särskilda boenden handlar det om relativt stora vård- och omsorgsbehov, säger Lena Enqvist. 

Om man uppfyller kraven från kommunens sida får man ett positivt beslut. 

– Det är inte alltid det finns platser, det kan ta tid. Det handlar inte bara om att en person ska få plats, utan att den sökande får en bra plats där hen kan få den hjälp som just den personen behövs, säger hon.

Biståndshandläggarna gör individuella bedömningar där man ser till vilka behov individen har. Om behoven bedöms kunna tillgodoses i hemmet ordnas det med hemtjänst först, förklarar Lena Enqvist. 

Hon berättar att bedömningarna skiljer sig åt, eftersom människornas tillstånd kan förändras snabbt och sjukdomar kan komma akut. 

– Vi utgår därför alltid från individens behov. Man måste vara medveten om att de kan förändras.

Hon fortsätter:

– Om ett beslut gällande särskilt boende för äldre tas, ska individen erbjudas en plats inom loppet av tre månader.

Under tiden man väntar på sin plats kan man ha andra insatser. 

– En del väntar hemma med insats från exempelvis hemtjänst. En del bor på tillfälliga boenden. Andra kan bli kvar på sjukhus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!