Stora skillnader mellan skolbarns hälsa i Norrbotten

Det är stora skillnader i barn och ungdomars hälsa och levnadsvanor mellan könen och mellan kommunerna i länet. Det är några av huvudresultaten i rapporten Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten, som presenterades på onsdagen.

PITEÅ2013-10-24 06:01

Barn och ungdomar i Norrbotten fortsätter att må relativt bra och de allra flesta trivs i skolan. Samtidigt ses stora skillnader.

Det är sjunde året i rad som en sammanfattande rapport i ämnet presenteras.

Övervikt

Årets länsrapport baseras på svar från 8 565 elever från hela länet. Precis som tidigare finns positiva resultat att glädjas åt. Inte minst att de flesta barnen i länet säger att de för det mesta mår bra och att de har en vuxen de kan prata med om sådant som är viktigt.

Rapporten visar också att de allra flesta elever äter frukost, lunch och middag varje skoldag.

Oroande utveckling

Men det finns en oroande utveckling när det gäller vissa levnadsvanor. En av dem är pojkars stadigt ökande fetma och läskdrickande.

I årskurs fyra är var fjärde elev överviktig eller lider av fetma. I årskurs ett på gymnasiet gäller det var tredje pojke att jämföra med var femte flicka.

Psykiska hälsa

För länets flickor ser man en fortsatt negativ bild av det psykiska välmåendet. I stort sett alla indikatorer som rör den psykiska hälsan har till första året på gymnasiet försämrats kraftigt bland flickorna jämfört med årskurs sju och fyra. Motsvarande utveckling ses inte bland pojkarna.

Var tredje elev i årskurs ett på gymnasiet sitter minst fem timmar per dag på sin fritid framför tv, dator eller mobil.

Ett högt stillasittande som i längden kan leda till ökad ohälsa i befolkningen.

Detta är en gemensam utmaning för alla kommuner i länet, liksom övervikt och fetma samt den psykiska hälsan bland länets barn och unga.

Fakta Enkätundersökningen

Hälsosamtalet i skolan är en årlig enkätundersökning som görs i samband med skolsköterskans ordinarie hälsosamtal med elever i förskoleklass, årskurs fyra, sju och gymnasiets första år. Datamaterialet är unikt i sitt slag och är ett samarbete sedan några år tillbaka mellan Norrbottens läns landsting och skolsköterskorna i Norrbottens kommuner.

Källa: nll.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!