I förra veckan hade 4,56 procent (1•551 personer) fått den första vaccindosen i Piteå. Av dessa har drygt hälften fått den andra dosen.
I topp ligger Arjeplog där 14,9 procent (339 personer) fått den första dosen. Merparten (305 personer) har fått den andra dosen.
I Arvidsjaur är det 12,98 procent (655 personer) som fått första dosen. Merparten (583 personer) har fått dos två.
I Älvsbyn har 10,01 procent (654 personer) fått första dosen och av dessa har 494 personer även fått den andra.
Enligt chefsläkaren Pia Näsvall handlar inte skillnaderna om mindre personalresurser. Förklaringen är åldersstrukturen.
– Det beror främst på att befolkningen i Piteå i genomsnitt är lite yngre. Just nu går doserna till de äldsta i samhället, så en kommun med många äldre kommer procentuellt sett att få fler doser än en kommun med yngre invånare.
Är alla i Fas 1 vaccinerade?
– De allra flesta i fas 1 har fått vaccin, men några väntar fortfarande. Eftersom vaccinationen är frivillig kommer vi aldrig nå ett läge där exakt alla i en fas har fått vaccin, en del väljer att tacka nej, säger Pia Näsvall.
I fas 1 ingår främst äldre riskgrupper. Det handlar om personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära dessa personer samt nära hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör den riskgrupp som nämns i den första punkten.
Enligt uppgift väntas en tredubbling av doser kommande vecka, är det korrekt?
– Vi kommer att få något fler doser nästa vecka, men det är inte en tredubbling.
Hur ser vaccinationsprognosen ut för länet och Piteå kommande veckor?
– Efter nästa vecka minskar leveranserna igen. Det är fortfarande ganska osäkert hur mycket vaccin vi får specifika veckor. Vi hoppas att få fler doser så att vi kan vaccinera många människor, säger Pia Näsvall.
Den 22 februari påbörjades vaccineringen av den kategori medborgare som tillhör Fas 2. I den gruppen ingår bland annat personer som är 65 eller äldre, varav de äldsta vaccineras först.
Ett problem är den ovissa tillgången på vaccin varje vecka, men ett beslut av Folkhälsomyndigheten på torsdagen kan kanske påskynda vaccineringen. Nu tillåts nämligen även Astra Zenecas vaccin för personer över 65 år.