Stora skillnader i kommunernas bedömningar

Hur kommunerna uppfattar sin möjlighet att införa lokala begränsningar i användandet av fyrverkerier varierar. En del kommuner säger sig inte kunna göra någonting alls, med hänsvisning till gällande lagstiftning, medan andra sedan länge fattat beslut om allmänt förbud med undantag för vissa bestämda klockslag.

PITEÅ2009-12-28 06:00
Enligt uppgifter från Smällarupproret har det i cirka hälften av landets kommuner inkommit medborgarförslag om lokala begränsingar av fyrverkerier, i vissa kommuner har detta bifallits medan man i andra hävdat att man är bakbunden av gällande lagstiftning och inte har möjlighet att göra någonting alls om inte riksdagen tar initiativ till en förändring av lagen.
Hur kommer det sig då att kommunerna gör så olika bedömningar?
Leif Petersén är förbundsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting, och menar att orsaken är olika bedömningar av vad gällande lagar ger för utrymme.
- Det är en sedan länge pågående konflikt mellan den nationella lagstiftningen och kommunernas lokala ordningsföreskrifter. Även länsstyrelserna, som har den slutliga prövningen av ändringar i de lokala ordningsföreskrifterna, gör olika tolkningar av lagen, konstaterar han.
Införandet av lokala begränsningar av användandet av fyrverkerier tycks i slutändan handla om vilja.
Tidsbegränsat
I Piteå kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter om fyrverkeri och pyrotekniska varor står endast följande:
"Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från följande platser: Piteå älvdals sjukhus, sjukhemmen Berget, Mogården, Roknäs, Hortlax, Norrfjärden och Rosvik. Det är också förbjudet att använda pyrotekniska varor inom Småstadens affärscentrum".
Andra kommuner har gått betydligt längre och tidsbegränsat användingen av pyrotekniska varor till bestämda klockslag på nyårs- påsk- och valborgsmässoaftnar. I Älvsbyn fattades beslut så sent som i oktober att endast tillåta pyrotekniska varor från klockan 12.00-03.00 under nämnda aftnar. Under övriga tider på året krävs alltid tillstånd av polismyndigheten. I Boden gäller klockslagen 15 och 03 och i skånska Vellinge är tidbegränsningen ännu snävare, 23-01.
I Värmdö kommun arbetar man just nu med en ändring av de lokala föreskrifterna som innebär att polistillstånd krävs för all användning av fyrverkerier inom detaljplanelagt område och samlad bebyggelse.
- Vill man skjuta fyrverkerier på nyårsafton och saknar tillstånd får man åka ut i skogen, säger handläggaren Per Fogelström som konstaterar att många, både djur och människor, lider av fyrverkerier.
- Jag har pratat med många olyckliga hundägare som berättar att det smälls i princip från juldagen fram till långt in i januari och visst kan de droga sina skotträdda hundar på just nyårsafton, men inte i flera veckor. För dem är den här ändringen förstås väldigt välkommen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om