Stora skillnader i arbetsmiljö orsakar skador

Kvinnor dominerar statistiken för arbetsskador. Anledningen är stora skillnader i kvinnors och mäns arbetsmiljö. Det slår Arbetsmiljöverkets senaste rapport fast. Medarbetarna i hemtjänstgruppen Centrum öst är inte förvånade.

Kristina Sandberg har jobbat i hemtjänsten i 20 år.

Kristina Sandberg har jobbat i hemtjänsten i 20 år.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2015-08-02 18:00

Inspektionsinsatsen bakom rapporten fokuserade på hemtjänst och teknisk förvaltning i sammanlagt 65 kommuner. Syftet var att uppmärksamma kvinnors och mäns rätt till en likvärdig arbetsmiljö. Projektledaren Boel Callermo tycker att resultaten är väldigt intressanta.

– Skillnaderna är ännu större än vi tidigare trott. Det vi ser är att de genusmönster som råder i samhället, det vill säga att mannen är normen och att kvinnors arbete värderas lägre, återfinns i de två verksamheter som vi undersökt, säger Callermo.

Enligt henne uppmärksammas inte riskerna inom kvinnodominerade yrken tillräckligt, vilket resulterar i att kvinnor är överrepresenterade när det gäller arbetsskador. I begreppet arbetsskador inkluderas både sjukdomar och olycksrelaterade skador.

Stressigt jobb

– Det är klart att det är skillnad. Hade det varit tio karlar som jobbade här hade vi haft lokalvårdare på plats och vi hade haft både arbetskläder och fikarast, säger Anne-Marie Gustafsson, en av medarbetarna i hemtjänstgruppen Centrum öst i Piteå.

Men så är inte fallet. Istället ansvarar de själva för städningen av arbetsplatsen, några fikaraster finns det inte tid för och kampen för rätt till arbetskläder har blivit lång och utdragen.

– Vi har rast mellan kvart över tolv och ett. Och den är ju inte betald, så egentligen är det vår fritid. Men visst störs man ofta av ringande telefoner och larm. Det blir ett stressmoment, säger Birgitta Sandberg.

Hon förstår att arbetsvillkoren ser annorlunda ut för dem jämfört med arbeten inom tekniska förvaltningar.

– Vi jobbar ju med människor, inte maskiner. Vi kan inte bara lämna det vi håller på med till imorgon, vi måste ju hinna hjälpa alla omsorgstagare. Man försöker dölja att man är stressad, men de märker det, säger Birgitta Sandberg.

Eget ansvar

Sedan några år tillbaka har alla som jobbar inom hemtjänsten rätt till heltid. Det har också införts ett system som innebär att de anställda själva får lägga sina egna scheman. När omsorgstagare faller bort eller kommer till måste hela schemat struktureras om.

– Schemaläggningen har blivit svårare med åren. Det tar mycket tid. Vissa grupper har gått tillbaka till statiskt schema för att slippa lägga ner så mycket tid på att pussla med turerna. Men än så länge funkar det för oss, säger Kristina Sandberg.

Arbetsmiljöverkets rapport visade bland annat att personalen inom tekniska förvältningar sällan hade några problem med att ta ut sina raster. Det som däremot var gemensamt för både hemtjänst och teknisk förvaltning var att det fanns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, ingen av grupperna hade tillräckliga kunskaper om arbetsmiljöfrågor och tillbudsrapporteringen inom båda verksamheterna behöver bli bättre. – Rapporten måste tas på stort allvar. Arbetsgivare måste undersöka de arbetsplatsförhållanden som finns för kvinnor respektive män och åtgärda problemen systematiskt, säger Boel Callermo.

FAKTA Inom hemtjänsten...

Har cheferna ansvar för fler medarbetare

Är arbetssituationen för både chefer och medarbetare mer pressad

Är möjligheterna att påverka den egna arbetssituationen mindre

Är resurserna mindre

... än inom teknisk förvaltning

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!