Följderna av skadorna i ungskogar i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län har analyserats av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Resultaten från de senaste älgbetesinventeringarna visar hur de skadade ungskogarna, som idag är en till fyra meter höga, kommer att påverka skogsbeståndet på 100 års sikt.
Om inga åtgärder görs så sjunker den årliga tillväxten inom några decennier med ett par, tre miljoner kubikmeter jämfört med dagens tillväxt, tvärtemot vad Skogsstyrelsen tidigare beräknat där det spåtts en ökning med några miljoner kubikmeter. Slutsatsen blir att dagens skadade ungskogar medför cirka 20 procent lägre tillväxt, nästan sju miljoner kubikmeter per år.
– Läget är väldigt bekymmersamt. Skadorna är redan ett faktum och nu har vi en negativ utveckling. För att den ska brytas krävs aktiva åtgärder, säger professor Urban Nilsson vid SLU.
– Det är olyckligt att skogsägarnas investeringar i tallungskogar och skogens bidrag till en växande bioekonomi delvis går förlorad. Mindre virkesvolymer drabbar skogsägare, antalet arbetstillfällen och minskar skogens positiva klimateffekt, säger regionchef Staffan Norin vid Skogsstyrelsen.
Förra året startade Skogsstyrelsen projektet Multiskadad ungskog, tillsammans med flera skogliga aktörer, för att undersöka omfattningen av skador och försöka hitta lösningar. Under 2021 kommer projektet bland annat att hålla utbildningar för skogsägare så att dessa lättare ska kunna upptäcka skador och genomföra åtgärder.