Stora risker vid brand

Dagverksamheten för funktionsnedsatta vuxna är placerad på Idéhusets fjärde våning. Anhöriga har reagerat och nu varnar räddningstjänsten för riskerna vid en brand.

"Att få ner ett antal rullstolsburna människor nerför fyra trappor är ingen lätt sak" säger Anita Roslund.

"Att få ner ett antal rullstolsburna människor nerför fyra trappor är ingen lätt sak" säger Anita Roslund.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2019-04-05 20:33

Anita Roslunds dotter Renée har en allvarlig funktionsnedsättning och är rullstolsburen. Hon är mycket orolig över att dagverksamheten tillfälligt eller kanske troligare permanent är placerad på fjärde våningen.

–  Vad händer om en brand uppstår och det krävs en brådskande utrymning. Att få ner ett antal rullstolsburna människor nerför fyra trappor är ingen lätt sak. Jag tycker att det är en mycket dålig placering av en verksamhet för människor som inte själva kan rädda sig.

– Det finns två trappnedgångar, men den ena är formad som en trång spiraltrappa, och hiss. Men att kliva in i en hiss om det brinner är nog inget att rekommendera. Människor måste alltså bäras ner fyra trappor, säger Anita Roslund.

Lokalen uppfyller brandskyddskraven enligt Boverkets byggregler för verksamhetsklass 5 A, men Jim Lundström, brandingenjör på räddningstjänsten, uttrycker starka farhågor mot placeringen i ett yttrande till kommunens bygglovshandläggning.

”Räddningstjänsten ser en risk att personer kan komma till skada, och i värsta fall omkomma, med den utformning av lokalerna som presenterats och den verksamhet som kommer att bedrivas.”

– Det handlar om människor med fysisk och/eller mental nedsättning. På tisdag ska räddningstjänsten göra en tillsyn på plats. Det kan bli krav om åtgärder, men ytterst är ett förbud möjligt, säger Jim Lundström, som tror att en utrymningsövning kan bli aktuell.

I yttrandet konstaterar Jim Lundström att ”Räddningstjänsten ser helst att verksamheter av denna typ placeras i marknivå för att utrymning ska kunna ske kontinuerligt utan köbildning på det sätt som kan uppstå där små trapphus måste användas vid utrymning och de som ska utrymma behöver hjälp vid utrymning”.

– Det är det ultimata. När det gäller gruppboenden så är reglerna hårdare och de är nästan alltid placerade på markplanet, säger Jim Lundström.

Anita Roslunds dotter hade tidigare sin dagverksamhet på Onyxen mitt emot biblioteket, men i fjol stängdes dessa lokaler på grund av omfattande renoveringsbehov. Under hösten har dagverksamheten varit flyttad till Furunäset och sedan årsskiftet är det Idéhusets fjärde våning som gäller.

– Det finns flera andra saker som jag tycker är mindre bra, men det viktigaste är säkerheten. Vi trodde att Idéhuset skulle vara en tillfällig lösning, men de signaler jag fått är att det blir permanent, säger Anita Roslund.

I verksamheten i Idéhuset är 18 inskrivna, var av tio är rullstolsburna, men antalet brukare kan uppgå till cirka 25 stycken. Dock sällan eller aldrig samtidigt i lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om