Stora prisskillnader hos gulduppköparna

Har du funderat på att sälja ärvda smycken som aldrig används - kanske är det dags att göra slag i saken nu när guldpriset är högt. Men välj noga vem du säljer till, prisskillnaderna är ofta hisnande.

Det lönar sig att erbjuda sitt gamla guld till flera olika uppköpare innan man beslutar sig. Priserna kan nämligen variera stort.

Det lönar sig att erbjuda sitt gamla guld till flera olika uppköpare innan man beslutar sig. Priserna kan nämligen variera stort.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-02-21 06:00

Guldets uppgång de senaste åren har gjort att uppköparna växer som svampar ur jorden.

Under förra året steg guldpriset med ungefär en tiondel. Det var elfte året i rad, även om det under de sista månaderna har sjunkit tillbaka något från rekordnivåerna i september.

Flera gånger i veckan annonserar gulduppköpare i tidningarna. Men priserna kan variera stort så det lönar sig att jämföra innan man skrapar ihop sina gamla smycken och beger sig till uppköparen.

Roland Öhman i Piteå är en av många gjort slag i saken och sålt guldsmycken. Han valde att gå till tre olika inköpare och förvånades över att det skilde så mycket på priserbjudandena.

Skilde 10 000 kronor
- De två första värderade mina smycken till 25 400 respektive 22 400 kronor. Den sistnämnda höjde priset till 25 000 när jag påpekade att erbjudandet var alldeles för uselt, säger han.

Han var dock inte nöjd utan gick vidare till en tredje uppköpare som befann sig i Piteå.

- Av dem skulle jag få 35 400 för precis samma smycken, det är ju 10 000 kronor mer!

Sälj inte till första bästa
Roland Öhman vill göra folk uppmärksamma på att det är så stor skillnad och uppmanar att inte sälja till första bästa uppköpare.

Mikael Tillander vid gulduppköparföretaget Dental återvinning säger att branschen växer hela tiden och uppköparna blir fler och fler.

Försöker sko sig
- Alla aktörer har tyvärr inte riktigt rent mjöl i påsen. Det finns många utländska aktörer som försöker sko sig på folks okunskap. För att inte bli lurad ska man vända sig till större svenska firmor. Utländska uppköpare ligger ofta väldigt lågt prismässigt.

Han påpekar också vikten av att man ska kunna se vad vågen visar när man står vid disken och ska sälja sitt guld, något som Roland Öhman inte fick göra hos en av uppköparna.

FAKTA Guldvärdering

Ett så kallat skrapprov bör göras vid värderingen för att bestämma guldets karat. Då skrapas lite guld av från smycket och värderaren häller sedan en typ av vätska kallad kungsvatten över guldskrapet. Olika kungsvatten finns för olika karat, och värderaren provar sig fram tills guldet reagerar. Det finns kungsvatten för 8, 14, 18 och 21,6 karat. Om man har högre karathalt får man med dagens guldpris 62 kronor mer per gram.

Om det finns en så kallat kattfot i smycket har staten redan kontrollerat guldet, och då behövs inget skraptest. Men om smycket är köpt utomlands eller om det är gammalt och slitet, kanske kattfoten inte syns och då måste ett skraptest göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om