Utvecklingsplanen sträcker sig minst över en femårsperiod och nyligen presenterades den av David Gunnarstedt och Piteå skidallians för bland andra kommunalråden Helena Stenberg (S), Patric Lundström (S) och kommunchefen Andreas Lind.
– Vi vill att anläggningen ska bli en enhet så att det blir bra för alla parter som vill nyttja den. Men det gäller också att veta vad folket vill ha. När man förbättrar campingen så är det sedan lättare att investera i ny kafeteria och servicehus, säger Jörgen Westerlund vice ordförande för Piteå Skidallians, som menar att man nogsamt måste tänka igenom varje detalj.
Enligt Gunnarstedt har man i första hand tittat på kommande vintersäsong och målet är att dra igång slalombacken sista veckan i oktober.
– För detta behövs ett bättre snökanonsystem och det har vi tittat på. Det blir ett otroligt lyft för Piteåborna att ha en preparerad hemmabacke där man kan åka. Höstlovet är annars ett ganska tråkigt lov för många barn, säger han och fortsätter:
–Snöproduktion i sig har klassats som dåligt för miljön, men det behöver det inte vara om man har bra grejer för att tillverka snö. Tanken är också att anläggningen ska få en tydlig miljöprofil.
Man vill att skidanläggningen ska vara attraktiv för alla.
– Vi har även sett på andra familjeaktiviteter som vandringsleder, enklare cykelleder, lek- och cykelpark för barn- och ungdomar och discgolf som passar över säsong. Det handlar om att få igång och bredda verksamheten så att fler vill komma hit, säger Gunnarstedt.
I framtidsplanerna finns en väl fungerande restaurang.
– Det ska finnas en helhetslösning. Man behöver inte ta med sig matsäck om man inte vill. Föräldrar kan äta en god middag medan barnen åker skidor. Tanken är också att det så småningom ska finnas anställd personal. Nu är det upp till kommunen att besluta. De äger anläggningen, säger han.
I projektet har man gjort en uppskattning att det är mellan 2 000 och 3 000 personer som gästar anläggningen även sommartid.
–Många promenerar här med sina hundar. Jag blev förvånad över hur mycket folk som kommer hit fast det inte finns någonting här under sommaren. Det blir allt mer populärt att aktivera sig ute. Det ligger i tiden. Det kan handla om att skapa enkla aktiviteter som ett promenadstråk, då kommer du dig upp på berget och får lite utsikt, säger David Gunnarstedt.
Jenny Axelsson, fritidschef på Piteå kommun, tycker att utredningen visar vad som behövs i framtiden.
– Det är både en investeringsplan och hur man kan tänka kring driften. Det här är inte något som det tas ett snabbt beslut om. Att det behövs investeringar och en grundläggande infrastruktur är vi nog alla överens om. Jag tycker att det såg jättebra ut, säger hon.
Kommunalrådet Helena Stenberg tycker personligen att skidstadion är en fin plats att utveckla och att utredningen var gedigen, vilket ger ett bra underlag för politikerna.
– De hade tagit fram flera valbara vägar hur området ska utvecklas, till vad det ska användas och hur det ska drivas. Sedan är det som med allting annat, det ska ställas mot andra projekt i kommunen. Det blir en spännande diskussion oss politiker emellan. Jag ser fram emot en fortsättning, säger hon.