Piteå skidallians vill satsa på året runt-anläggning

Digitalt liftkortsystem, renoverade liftar och ett nytt barnband är några av förslagen för att förbättra vinteraktiviteterna på Lindbäcksstadion. "Summan landar på cirka fyra miljoner kronor per år för att utveckla anläggningen", säger projektledaren David Gunnarstedt.

"Man måste börja med att få hit folket sedan kan man växa 
 och bygga eftersom, säger projektledaren David Gunnarstedt.

"Man måste börja med att få hit folket sedan kan man växa och bygga eftersom, säger projektledaren David Gunnarstedt.

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-06-09 09:30

Utvecklingsplanen sträcker sig minst över en femårsperiod och nyligen presenterades den av David Gunnarstedt och Piteå skidallians för bland andra kommunalråden Helena Stenberg (S), Patric Lundström (S) och kommunchefen Andreas Lind.

undefined
"Man måste börja med att få hit folket sedan kan man växa och bygga eftersom, säger projektledaren David Gunnarstedt.

– Vi vill att anläggningen ska bli en enhet så att det blir bra för alla parter som vill nyttja den. Men det gäller också att veta vad folket vill ha. När man förbättrar campingen så är det sedan lättare att investera i ny kafeteria och servicehus, säger Jörgen Westerlund vice ordförande för Piteå Skidallians, som menar att man nogsamt måste tänka igenom varje detalj.

Enligt Gunnarstedt har man i första hand tittat på kommande vintersäsong och målet är att dra igång slalombacken sista veckan i oktober. 

– För detta behövs ett bättre snökanonsystem och det har vi tittat på. Det blir ett otroligt lyft för Piteåborna att ha en preparerad hemmabacke där man kan åka. Höstlovet är annars ett ganska tråkigt lov för många barn, säger han och fortsätter:

–Snöproduktion i sig har klassats som dåligt för miljön, men det behöver det inte vara om man har bra grejer för att tillverka snö. Tanken är också att anläggningen ska få en tydlig miljöprofil.

undefined
"Den gula nya snökanonen kostar cirka en halv miljon och den gröna kring 250 000 kronor. Vi har fått låna dem för att prova och utvärdera innan man investerar i nya kanoner. De som är svarta ägs av kommunen", säger Gunnarsterdt.

Man vill att skidanläggningen ska vara attraktiv för alla.

– Vi har även sett på andra familjeaktiviteter som vandringsleder, enklare cykelleder, lek- och cykelpark för barn- och ungdomar och discgolf som passar över säsong. Det handlar om att få igång och bredda verksamheten så att fler vill komma hit, säger Gunnarstedt.

I framtidsplanerna finns en väl fungerande restaurang.

– Det ska finnas en helhetslösning. Man behöver inte ta med sig matsäck om man inte vill. Föräldrar kan äta en god middag medan barnen åker skidor. Tanken är också att det så småningom ska finnas anställd personal. Nu är det upp till kommunen att besluta. De äger anläggningen, säger han.

undefined
Piteå skidallians vill göra Lindbäcksstadion till en året runt-anläggning. Projektledaren David Gunnarstedt är nöjd med vad de tillsammans har kommit fram till under projektets gång. "Alliansen gör ett jättebra jobb med längdspåren", säger han.

I projektet har man gjort en uppskattning att det är mellan 2 000 och 3 000 personer som gästar anläggningen även sommartid.

–Många promenerar här med sina hundar. Jag blev förvånad över hur mycket folk som kommer hit fast det inte finns någonting här under sommaren. Det blir allt mer populärt att aktivera sig ute. Det ligger i tiden. Det kan handla om att skapa enkla aktiviteter som ett promenadstråk, då kommer du dig upp på berget och får lite utsikt, säger David Gunnarstedt.

undefined
För att plana ut lutningen i slalombackens lågfartsområde läggs nu massor, som schaktats bort längs med väg 373.

Jenny Axelsson, fritidschef på Piteå kommun, tycker att utredningen visar vad som behövs i framtiden.

– Det är både en investeringsplan och hur man kan tänka kring driften. Det här är inte något som det tas ett snabbt beslut om. Att det behövs investeringar och en grundläggande infrastruktur är vi nog alla överens om. Jag tycker att det såg jättebra ut, säger hon.

Kommunalrådet Helena Stenberg tycker personligen att skidstadion är en fin plats att utveckla och att utredningen var gedigen, vilket ger ett bra underlag för politikerna.

– De hade tagit fram flera valbara vägar hur området ska utvecklas, till vad det ska användas och hur det ska drivas. Sedan är det som med allting annat, det ska ställas mot andra projekt i kommunen. Det blir en spännande diskussion oss politiker emellan. Jag ser fram emot en fortsättning, säger hon.

Om Lindbäcksstadion

Piteå kommun äger anläggningen och sköter driften av alpinanläggningen. 

Längdanläggningen ansvarar Piteå skidallians för.

I projektet har man pratat om fyra ben att stå på längd, alpint, skidtunnel och sommar. Nu har man valt att plocka bort skidtunneln ur ekvationen för att satsa mer på det man har, förbättra och göra året runt-drift på anläggningen.

Jordmassor har schaktats från väg 373 och lagts i familjebacken. Tanken är att backens lutning ska förbättras och plana ut i lågfartsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!