Stora nedskärningar inom äldreomsorgen

Äldreomsorgen i Piteå kommun ska spara 7,4 miljoner kronor under 2010. Elva vårdplatser på Norrgården avvecklas och 15 anställda försvinner. Samtidigt blir befolkningen allt äldre - drygt 2 000 kommuninvånare är över 80 år.

Städning är en av personalens arbetsuppgifter och de anställda tycker det är svårt att få tiden att räcka till.

Städning är en av personalens arbetsuppgifter och de anställda tycker det är svårt att få tiden att räcka till.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-03-20 06:00
Skärpt biståndsbedömning, minskad personaltäthet och avveckling av vårdplatser. Det är åtgärder som äldreomsorgen i Piteå kommun tvingas till för att uppfylla politikernas besparingskrav på 7,4 miljoner kronor 2010.
- I juni beslutade kommunfullmäktige att äldreomsorgen skulle få fem miljoner kronor mindre 2010. Man bestämde också att inte skjuta till mer pengar fastän det blir allt fler äldre och detta innebär en besparing på 2,4 miljoner kronor, berättar Gunnar Lindberg, avdelningschef för äldreomsorgen.
Minskad bemanning
Bemanningen minskas på alla kommunala äldreboenden utom på Källbogården och Österbo (se faktaruta). Norrgården i Norrfjärden är den största förloraren - där läggs elva vårdplatser ned och sammanlagt försvinner 9,12 tjänster.
Nedskärningarna betyder att kommunen gör sig av med totalt
1 procent av personalen inom äldreomsorgen.
- Vi sparar in 15 årsarbetare i bemanning och det motsvarar 6,65 miljoner kronor, säger Lindberg.
Fem av de 6,65 miljonerna motsvarar ram-minskningen som fullmäktige beslutat om. Övriga pengar används för att hantera den överblivna personalen i en övertalighetspool samt till det ökade behovet av hemtjänst som uppstår när elva vårdplatser försvinner.
- Det kommer inte att bli några uppsägningar. Övertalig personal placeras i en pool, men de behåller sina tillsvidareanställningar och får gå på korttidsvikariat. De tjänar bättre, men en del far illa för att de tappar sin trygghet, säger äldreomsorgschefen.
Piteå kommun skärper också sin biståndsbedömning och räknar med att spara 2,4 miljoner kronor under 2010 på detta. Det innebär i praktiken att det blir svårare för äldre att få hjälp.
Inte munter
Äldreomsorgen har gjort en konsekvensanalys som visar vad besparingarna innebär för verksamheten och det är ingen munter läsning. Detta är tre av tio punkter:
n Lägre bemanning innebär större påfrestningar på personalen och risk för fortsatt höga sjuktal.
nLägre bemanning i våra vård- och omsorgsboende och korttidsverksamheter innebär mindre tid till varje brukare.
nSkärpt biståndsbedömning innebär att med samma behov och fler äldre ska kommunen ge mindre hjälp.
- Det går inte att spara utan att verksamheten påverkas och jag tycker att konsekvensanalysen är tydlig. Det är det politiska systemet som bestämmer vad som ska göras och det måste få ett underlag, säger Gunnar Lindberg.
Hyvlades rejält
Det är långt ifrån första gången som Piteå kommun drar ned inom äldreomsorgen. Senaste åren har det hyvlats rejält och verksamheten har bland annat fått täcka upp förluster inom det som då hette handikappomsorg samt individ- och familjeomsorg.
- Vi har minskat 15 årsarbetare inom hemtjänsten också, så i praktiken har 30 årsarbetare försvunnit det sista halvåret. Det har blivit en jättestor ambitionssänkning de senaste tio åren och vi har gjort oss av med 92 vårdplatser under den tiden. Parallellt har det blivit fler äldre så det är stora förändringar som sker i samhället, säger Gunnar Lindberg.
FAKTA Bemanningsförändringar
Berggården: -3,20 årsarbetare
Mogården: -3,00 årsarbetare
Munkberga: -2,00 årsarbetare
Öjagården: -0,83 årsarbetare
Hortlaxgården: -0,71 årsarbetare
Roknäsgården: -0,56 årsarbetare
Norrgården: -9,12 årsarbetare när de elva vårdplatserna avvecklats
Källbogården: +2,85 årsarbetare
Österbo: +2,40 årsarbetare
Korttidsverksamheter (Utkiken och Kärnhuset): -0,36 årsarbetare
Arbetsledning: -0,43 årsarbetare
Totalt: -14,96 årsarbetare
Källa: Äldreomsorgens
verksamhetsplan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om