Stora löneskillnader för unga sommarjobbare

En 16-åring i Piteå tjänar 48 kronor i timmen på att sommarjobba inom kommunen medan en 16-åring i Härryda tjänar 100 kronor i timmen på samma jobb. Skillnaderna i timlön uppges vara stora mellan kommunerna som betalar mest och minst. Det visar SSU:s årliga sommarjobbsundersökning.

Undersökningen som SSU gjort visar att löneskillnader för sommarjabbande ungdomar är stora mellan kommunerna i Sverige. (Arkivbild)

Undersökningen som SSU gjort visar att löneskillnader för sommarjabbande ungdomar är stora mellan kommunerna i Sverige. (Arkivbild)

Foto: Jenny Knutsson

PITEÅ2013-08-06 11:30

Undersökningen gjordes i juni i år gällande sommarjobbande ungdomar mellan 16 och 18 år där 202 av Sveriges 291 kommuner har deltagit.

"Relativt låga"

Piteå kommun ligger på plats tre i tabellen över de tio lägsta lönenivåerna bland 16-åringar.

– Vi anställer väldigt många som sommarjobbar och för att vi ska kunna göra det har vi valt att hålla lönerna relativt låga för att så många ungdomar som möjligt ska få möjlighet att prova på arbetslivet, säger Catharina Ljungcrantz, chef för arbetsmarknadsenheten.

I år har Piteå kommun omkring 760 ungdomar med den typ av feriejobb som erbjuds ungdomar mellan 16 och 18 år.

"Inte acceptabelt"

Löneskillnaderna mellan kommunerna uppges vara för stora och den lägsta lönen bland deltagande kommuner ligger på 45 kronor i timmen.

– Det mest anmärkningsvärda är att skillnaderna inte verkar avta, det har sett ungefär likadant ut i flera år. En löneskillnad på 55 kronor i timmen för samma arbete är inte acceptabel, det är viktigt att det blir schyssta löner och villkor, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande på Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, i ett pressmeddelande.

Hon förklarar att förbundet därför vill ha en nationell arbetsmarknadspolitik som tar ungdomsarbetslösheten på allvar och att lönen förhandlas och förankras med facket.

"Inte tillräckligt"

Sveriges kommuner erbjuder sommarjobb och/eller feriepraktik till ungdomar, men förbundsordförande tycker inte att det är tillräckligt.

– LO har föreslagit ett förslag på handslag för sommarjobb som innebär att alla Sveriges kommuner garanterar alla 17-åringar ett sommarjobb i sina hemkommuner. Det är ett bra första steg men målet bör vara att samtliga kommuner erbjuder alla årskullar i gymnasieålder sommarjobb, säger Gabriel Wikström.

SSU vill till nästa sommar se en sommarjobbsgaranti för alla unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!