Stora investeringar under stoppet

Den 1 maj väntar två veckors underhållsstopp på Smurfit Kappa i Piteå. Samtidigt investeras en halv miljard i fabriken som förbättrar kapacitet och kvalitet, men också innebär stora miljömässiga fördelar.

Steve Lööv har varit med om många förändringar under sina 44 år på fabriken.

Steve Lööv har varit med om många förändringar under sina 44 år på fabriken.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2019-04-25 19:30

Investeringarna handlar om ombyggnation av kokeriet som ger effektivare tillverkning och förbättrad kvalitet på pappersmassan och en förfining av sodapannan som ger bättre kapacitet. I samband med det installeras filter med hög reningsgrad och ett avancerat system för förbränning av luktgaser.

– Investeringarna är ett mycket positivt steg för bruket. Uppgraderingen av kokeriet och sodapannan förbättrar massaproduktionen och –kvaliteten och gör oss ännu bättre, vilket kommer att gynna både oss själva och närområdet, säger Per Swärd, vd för Piteås pappersbruk.

Miljöchefen Ingemar Lundström berättar att utsläppen av stoft kommer att minska med 90 procent och uppfylla alla moderna miljökrav.

– Men det Piteåborna kommer att märka mest är att utsläppen av illaluktande gaser minskar. Helt går det inte att få bort.

En annan effekt av investeringarna är minskad elförbrukning. Den beräknade effektiviseringen ligger på 24 000 MWh värme och 25 000 MWh el. En rejäl besparing för fabriken.

Ombyggnationen av kokeriet innebär förändringar för operatörerna i kontrollrummet. De har utbildats i simulatorer för att vara förberedda när det nya systemet tas i bruk efter stoppet den 15 maj.

Steve Lööv har jobbat på fabriken i 44 år och räds inte förändringen.

– Jag kan ju processen i grunden, men det är viktigt att träna på det nya.

Kollegan Joakim Berglund har fem år på Smurfit Kappa och verkar ta förändringen med ro.

– Vi har tränat och det känns bra. Grundprincipen att koka massa är ändå den samma och jag är redo.

Redan nu är ett par hundra entreprenörer på plats, men den 1 maj kommer 1 100 entreprenörer från fler än 100 företag att utföra arbeten på fabriksområdet. Till det kan läggas att 300 av den egna personalen är involverade under stoppet.

– Bara med sodapannan kommer 300 entreprenörer att vara sysselsatta. Det kommer att bli trångt, som en myrstack, säger Håkan Sundström, avdelningschef för mek/serviceteknik.

Många av entreprenörerna kommer från Sverige, men det handlar också om arbetskraft från länder som Finland, Litauen, Polen, Ukraina, Slovakien och Belgien.

– För att klara det bygger vi upp baracker och kommer att kunna erbjuda cirka 1 000 platser.

Antal arbetsordnar ligger på 2 750 stycken och antal planerade arbetstimmar uppgår till 40 000. För att klara detta krävs bra logistik och stor vikt på säkerhet. (Läs om säkerheten i separat artikel).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om