Stora förändringar för de yngsta eleverna

Skriftliga omdömen som får likna betyg redan i årskurs ett och nationellt prov i årskurs tre. Stora förändringar väntar de yngre eleverna när skolan börjar igen. De lärare som PT pratat med är försiktigt positiva eller säger att de kan för lite för att uttala sig om nyheterna.

Karin Lidman, rektor för Backens rektorsområde och Zi Dannberg-Alm, rektor för Långskataskolans rektorsområde ser positivt på förändringarna inom skolan.

Karin Lidman, rektor för Backens rektorsområde och Zi Dannberg-Alm, rektor för Långskataskolans rektorsområde ser positivt på förändringarna inom skolan.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-08-22 06:00
Det var i början av juni som regeringen beslutade att införa skriftliga omdömen från första klass samt kunskapsmål och nationella prov i matte och svenska (eller svenska som andraspråk) från årskurs tre. I dag hålls det nationella provet först i årskurs fem.
De nya skriftliga omdömena ska kunna vara betygsliknande och ska ingå i elevernas individuella utvecklingsplan. Det är dock upp till varje rektor att utforma hur omdömena ska vara utformade (läs mer i faktarutan intill):
Ska få utbildning
Vad anser då lärarna om detta? Av de tiotalet anställda inom Piteå kommun som PT varit i kontakt med vill ingen uttala sig med namn utan hänvisar till sina chefer.
- Jag vet inte mer nu än vad jag gjorde före sommarlovet, meningen är ju att vi ska få utbildning i detta. Men som läget är nu vill jag absolut inte förekomma i något artikel i tidningen, säger en av dem.
- Vi vet ju nästan ingenting ännu och vad finns det för nyhetsvärde i det? menar en annan som istället hänvisar till sin rektor.
Hjälp tidigare
På Backeskolan hölls i veckan dock ett möte angående förändringarna där bland andra Zi Dannberg-Alm, rektor för Långskataskolans rektorsområde,
Karin Lidman, rektor för Backens rektorsområde samt specialpedagogerna Karin Palmer och Bitten Fredriksson höll i trådarna. Medverkade gjorde lärare på Backeskolan och Långskataskolan.
Sedan i våras har lärarna träffats var fjortonde dag, något de upplever som mycket värdefullt.
De är försiktigt positiva till nyheterna och menar att det nu blir tydligare - både för eleverna, föräldrarna och skolan vilken kunskapsnivå de yngre eleverna befinner sig på. Det kan vara svårt att sätta ett omdöme på en sjuåring, men samtidigt kan man tidigare upptäcka vilka barn som behöver mer extra stöd och hjälp.
- Många av lärarna som jobbar med mindre barn tycker att det här är positivt. Som det är i dag tycker de att det nationella provet kommer för sent. Det hinner hända väldigt mycket från sjuårsåldern fram till tolvårsåldern, säger Karin Palmer, specialpedagog på Backeskolan.
Sätter även betyg
på skolorna
Redan i våras - innan regeringen fattat beslutet om förändringarna - höll Skolverket en konferens/uppstartsträff om ämnet. Piteå kommun hade då en representant från varje skola på plats. Ytterligare två representanter i kommunen ska få mer utbildning i ämnena matematik respektive svenska - tanken är sedan att de ska vidareutbilda sina kollegor senare i höst.
Rektorerna menar att en de skriftliga omdömena/tidigare nationella provet inte bara ger en bild av hur hög måluppfyllelse eleverna har - det sätter också ett betyg på skolans insatser:
- Gör vi ett bra jobb på skolan, är vi rätt ute? Vad ska vi lägga krutet på framöver? Det gäller att rannsaka sig själv, menar Zi Dannberg-Alm.
Rektorerna tycker dock inte att de nya skriftliga omdömena skiljer sig så mycket från den individuella utvecklingsplan som redan finns inom skolan. Den stora skillnaden är egentligen att informationen om elevernas kunskapsutveckling nu även blir skriftlig på kvartsamtalet, inte bara muntliga.


Nya skriftliga omdömen
Regeringen har beslutat att skriftliga omdömen ska ges till alla elever i grundskolan från och med höstterminen 2008. Som orsak till detta anges att föräldrarna har rätt till tydlig information om hur det går för deras barn i skolan.

Beslutet innebär att föräldrar och elever ska få skriftlig information om elevens kunskapsutveckling i relation till målen i varje ämne.

Rektorn bestämmer hur omdömena ska vara utformade, men de får vara betygsliknande. Med detta menas att det är tillåtet att skriva ner om en elev nått målet i ett ämne eller inte.

De skriftliga omdömena ska skrivas in i den individuella utvecklingsplanen där det också ska finnas information om vilka insatser som behövs för att eleven ska nå målen.

Det nationella proven i årskurs tre görs i ämnena svenska och matematik. Till exempel ska eleverna kunna räkna i huvudet med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger mellan noll och tjugo. De ska också kunna läsa bekanta texter med flyt och skriva berättande texter med tydlig handling.
Källa: Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om