Stora fönster uppfyller inte miljökraven

Stora glaspartier är varken hållbara eller fyller verksamhetens behov. Det säger Mats Bergh, verksamhetsområdeschef på fastighets- och serviceförvaltningen. "Finns risk att man går in i ett fönster."

Mats Bergh på fastighetsavdelningen säger att han har förståelse för synpunkterna, men att de stora fönsterpartierna går emot både miljökraven och verksamhetens önskemål. (Arkivbild)

Mats Bergh på fastighetsavdelningen säger att han har förståelse för synpunkterna, men att de stora fönsterpartierna går emot både miljökraven och verksamhetens önskemål. (Arkivbild)

Foto: Piteå kommun

Piteå2022-05-09 18:00

Arkitekten MAF fick gå tillbaka till ritbordet efter att Piteå kommun stött och blött förslaget om de stora glaspartierna.

– Det var framför allt två orsaker till de minskade partierna. Det ena var verksamhetens krav och det andra kravet för att uppnå miljöprogrammet, säger Mats Bergh, verksamhetsområdeschef för drift, teknik och projekt.

Både när det gäller nya Christinaskolan och Skogsgården har Piteå kommun valt att följa kraven i "Miljöbyggnad silver", även om man inte formellt certifierat sig.

– När det gassar på mot södersidan så blir det väldigt varmt och det är inte hållbart att då kyla bort en massa solvärmeinstrålning, säger Mats Bergh.

Det är inte en kostnadsfråga för kommunen?

– Nej, det är inte kostnaden som har styrt. 

Enligt Mats Bergh har man även fått signaler från äldreomsorgen om att stora panoramafönster inte är optimalt.

– Verksamhetens önskemål är att glaspartierna inte ska gå ned från golv till tak. Många av de äldre börjar vara dementa och uppfattar inte alltid var de är. Därför kan de nästan tro att de ska ramla ut. Det finns även en risk att de går in i ett fönster om det är från golv till tak.

Stoppar de här nya miljökraven möjligheterna att bygga panoramafönster på kommunala byggnader?

– Det är olika från byggnad till byggnad, men visst begränsar det möjligheterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!