Stora brister inom palliativa vården

SJUKVÅRD. Det finns stora brister inom den palliativa vården i Sverige i dag. Bland annat saknas översiktlig information om var man kan få god vård med hög kvalitet i samband med livets slut. Detta är bakgrunden till ett seminarium som anordnades i Piteå på onsdagen.

Piteå2006-04-27 00:00
Det finns överhuvud taget inga garantier för att man ska få en bra vård, där vårdtagare och anhöriga får sina behov tillgodosedda, i samband med livets slut.

Skillnaderna är stora i landet och inom regionen när det gäller kvaliten på den palliativa vården och därmed blir bostadsort och boendeform avgörande för vilken vårdkvalite man får.

Vid seminariet "Vårdprogram för värdig vård vid livets slut", som arrangerades i Piteå av Sapientia - utvecklingscenter för vård och omsorg, belystes och behandlades ovannämnda frågor. Ett 40-tal deltagare, i huvudsak personer som i sitt dagliga arbete möter patienter i livets slutskede, från framför allt Norrbotten försökte att tillsammans med inbjudna medverkande till att finna praktiskt genomförbara lösningar på frågor som rör den palliativa vården.

Nationellt råd

Bland de medverkande märktes läkaren Carl Johan Fürst och sjukgymnasten Sylvia Sauter från Stockholms sjukhem, båda verksamma i Nationellt palliativt råd.

Fürst nämnde att politikerna i Stockholm sagt sig vilja garantera alla medborgare god vård i livets slutskede.

- Tanken är helt rätt, tycker jag. Men hur definierar man då livets slutskede och hur långt räcker pengarna?

Seminariet i Piteå, som är det tredje av totalt fyra sammankomster under ett år, handlade till stor del om hur vårdprogram för vård i livets slutskede kan fungera som ett arbetsredskap i vardagen för alla i en region som vårdar patienter i livets slutskede. Sådana vårdprogram finns det många exempel på i olika delar av landet, dock inte i Norrland.

Sylvia Sauter, koordinator för Svenska palliativa nätverk och Nationella rådet för palliativ vård, är förvånad över att en så stor kommun som Luleå saknar team för avancerad hemsjukvård, så kallade ASIH-team. Det borde man kunna kräva, tycker hon.

Mycket ogjort

Vad som finns i Norrbotten är det så kallade Palliativa resursteamet, rådgivande konsulter inom symtomlindring gentemot distriktsläkare och distriktssköterskor i primärvården i Luleå-Boden.

Ulla Burman säger att det finns mycken kunskap i dag inom palliativ vård, men att mycket i praktiken är ogjort. Detta trots av vård i livets slutskede sedan länge är ett prioriterat område.

Carl Johan Fürst omtalar att ett register över var och hur människor i Sverige dör byggs upp under detta år. Syftet är att på sikt få fram nationella riktlinjer för vård i livets slutskede. Bakom arbetet med registret står Socialstyrelsen och Nationella rådet för för palliativ vård, där Fürst är ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om