Under två veckor har Arbetsmiljöverket inspekterat hanteringen av farliga kemiska ämnen på drygt 1 800 arbetsplatser i Sverige. Åtta av tio har sedan fått krav på att åtgärda brister. I länet har 63 arbetsplatser inspekterats varav 14 i Piteå där samtliga fått krav på att bristerna ska åtgärdas. Även i Älvsbyn genomfördes två inspektioner som påvisade brister.
Inspektionerna är en del i en europeisk arbetsmiljökampanj som syftar till att få en säkrare kemikaliehantering på arbetsplatserna. Användningen av kemikalier ökar i samhället och farliga ämnen finns på nästan alla arbetsplatser, enligt Arbetsmiljöverket.
– Ser man på arbetsrelaterade dödsfall inom EU i stort, är kemikalier en vanlig orsak till exempelvis cancer, säger Pernilla Pehrson Niia, chef för Region Väst på Arbetsmiljöverket.
Enligt Pernilla Pehrson Niia är arbetsgivaren skyldig att ta reda på vilka kemiska ämnen som finns i verksamheten och se till att de hanteras på ett säkert sätt så att ingen kommer till skada. Med tanke på att så många i landet uppvisar brister i hanteringen anser hon att inspektionerna är viktiga.
– Det har varit en stor ögonöppnare för företagen. Relativt många har hyfsad koll på vad det är för kemikalier de köpt in, men många har inte förstått att kemiska ämnen kan bildas när personalen gör sitt jobb, säger hon.
Som exempel tar hon upp att svetsgasen, som bildas när man svetsar i en plåt, är ett kemiskt ämne som kan vara farligt. Eller att mjöldammet som bildas vid bakning är ett kemiskt ämne som kan orsaka allergier och astmatiska problem.
Farliga kemiska ämnen kan förekomma som vätska, pulver, damm och gas.
Inspektionerna i landet har främst genomförts inom skola, gröna näringar, vård och omsorg, hotell och restaurang, badanläggningar, fordonsverkstäder, avfallshantering, livsmedelsindustri och tvätterier.
– De krav vi ställt har handlat om att arbetsgivarna ska ta reda på vad det är för ämnen de håller på med, vad det är för kemiska ämnen som bildas och hur arbetstagarna behöver skydda sig för att inte bli skadade, säger Pernilla Pehrson Niia.
Under början av 2019 ska arbetsmiljöverket följa upp inspektionerna. Den här typen av inspektioner kommer att genomföras under två år i samråd med EU:s satsningar, enligt Pernilla Pehrson Niia.