Kultur, park- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att se över olika alternativ för att uppnå effektiviseringskravet från fullmäktige inför 2021. Förvaltningen kunde inte se att den "osthyvelsprincip" som tillämpats vid sparbeting de senaste åren var möjlig att använda. Det skulle få stora konsekvenser, inte minst i form av försämrad service till medborgarna. Istället förordades en nedläggning av simhallen i Hortlax. Ett alternativ som man såg många fördelar med; dels skulle sparkravet direkt uppfyllas, dels skulle ytterligare medel frigöras. Dessutom skulle kommunen göra en stor besparing både i form av energi och underhåll.
Men någon stängning var det inte tal om när frågan behandlades av nämnden på onsdagen. Ledamöterna var tillsynes rörande överens om att inte stänga någon simhall. Men man var inte lika överens om på vilka andra sätt man ska klara sparkravet.
Majoritetsgruppens förslag innebär minskad kryssnings- och turbåtstrafik i skärgården, personalnedskärningar på parkavdelningen, minskade bidrag till studieförbunden, minskad kompetensutveckling och resande för personalen samt en minskning av de medel nämnden har till sitt förfogande.
– Vi hittade tyvärr ingen tårtbit att ta bort utan vi får fortfarande använda osthyveln, konstaterade nämndens ordförande Elisabeth Lindberg (S).
Moderaterna hade inkommit med ett eget yrkande där man bland annat ville spara 450 000 kronor genom att slopa projektet Fristadsmusiker.
– Vi har utrett saken och vår bedömning är att även om fullmäktige sagt att Piteå ska vara en Fristadskommun så är det kultur- och fritidsnämnden som äger beslutet, det är vi som bestämmer, och vi moderater tycker inte att man ska satsa 450 000 kronor på en enda person utan vi vill prioritera den stora massan, sa Magnus Bäckström (M).
Elisabeth Lindberg (S) var dock inte lika säker på att det var något nämnden kunde besluta om att ta bort.
Maria Bäckström, förvaltningens ekonom, konstaterade att det hursomhelst inte skulle bli någon budgetbesparing då dessa pengar inte ligger i budgeten utan tas från annat håll.
Nämnden röstade mellan de båda yrkandena och beslutet blev att anta majoritetsgruppens förslag. Magnus Bäckström (M), Malin Markström (SJV) och Kristin Jonsson (C) reserverade sig mot beslutet till förmån för Moderaternas yrkande.