Stor vattenläcka riskerar tömma vattentornet i Munksund

Natten till måndag uppstod en vattenläcka på den stora matarledningen mot Munksund, Skuthamn, Haraholmen, Pitsund och vidare mot Jävre. Nu sjunker nivån drastiskt i vattentornet i Munksund och en reparation beräknas ta minst ett dygn. Pireva menar att alla bör arbeta utifrån värsta scenario med två dygns vattenavbrott.

Natten till måndag uppstod en vattenläcka på den stora matarledningen mot Munksund, Skuthamn, Haraholmen och vidare mot Jävre.

Natten till måndag uppstod en vattenläcka på den stora matarledningen mot Munksund, Skuthamn, Haraholmen och vidare mot Jävre.

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-01-03 10:27

Natten till måndag inträffade en läcka på en större vattenledning och under några timmar var fastigheter inom Mossen, Pitholm, Munksund, Skuthamn och Svartudden utan vatten eller märkte av lågt tryck. 

En vattentank ställdes ut och när platsen för läckan lokaliserats kunde ventiler kopplas om. Ett arbete som pågick under natten och blev klart tidigt tisdag morgon.

Men det visade sig att arbetet inte gav förväntad effekt och vattenläckan fortsatte att ställa till det.

– Vi ser att vi tappar nivån i vattentornet och fortsätter det i den här takten kan det ta slut vatten, säger Fredrik Bellander, VA-chef på Pireva, som aldrig tidigare varit med om en liknande situation.

Bellander uppmanar alla berörda att försöka använda så lite vatten som möjligt.

– Tillsammans måste vi försöka spara resurser. Vi är också i kontakt med industrier som påverkas för att de ska kunna dra ner i den mån det går.

undefined
Med anledning av den stora vattenläckan uppmanar Pireva alla berörda att försöka använda så lite vatten som möjligt.

Personer i området som berörs märker av lågt tryck och ojämn vattentillförsel. Vissa är helt utan vatten. Fredrik Bellander varnar för att det kan gå snabbt att hamna i en bristsituation. En första vattentank placerades på Mogården där berörda kan hämta vatten vid behov. Vattentankar finns också vid Munksunds badhus, Jävre skola och vattenverket i Öjebyn. Pireva menar att alla bör arbeta utifrån värsta scenario med två dygns vattenavbrott.

– Det är fortfarande svårt att bedöma och läckan ligger ganska besvärligt till. Det pågår ett förberedande arbete, men då man gräver i marken är det alltid svårt veta vad som dyker upp, säger VA-chefen Fredrik Bellander och fortsätter:

– Det går en kulvert under Havsbadsvägen och i den ligger vattenledningen. Vi har identifierat att det är där läckan har skett, men om det är i eller utanför kulverten är oklart.

Strax innan lunchtid besökte PT området nära vattenläckan och då jobbade Anders Mattsson, Fredrik Berglund och Tuva Nordvall från Pireva med att laga läckan.

– Det är en stor läcka och vi försöker se till att så många som möjligt fortsatt får vatten, säger Tuva Nordvall från Pireva och får medhåll av sina kollegor.

Tuva Nordvall och Anders Mattsson från Pireva jobbade med att försöka identifiera vattenläckan.
Tuva Nordvall och Anders Mattsson från Pireva jobbade med att försöka identifiera vattenläckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!