Stor skillnad i närvaro

När det ska röstas i riksdagen varierar närvaron bland riksdagsledamöterna från Norrbotten.- Det är viktigt att vara på plats, säger Hannah Bergstedt (S), riksdagsledamot från Piteå, som dock menar att uppdraget är sådant att det inte alltid är möjligt.

Sven-Erik Bucht (S) har missat 27 procent av riksdagens voteringar.

Sven-Erik Bucht (S) har missat 27 procent av riksdagens voteringar.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2012-11-15 06:00

Hannah Bergstedt är tillbaka i Piteå igen efter att under en veckas tid deltagit i ett stipendieprogram för att studera det amerikanska valsystemet på plats i Washington.

Det gjorde dock att hon missade de voteringar (omröstningar) som hölls i plenisalen i riksdagshuset i Stockholm under onsdagen och torsdagen. Istället blev hon då "utkvitterad".

Totalt har under riksdagsåret 2011/2012 en frånvaro på sex procent (se faktarutan).

- Det är viktigt att vara på plats, men i uppdraget som riksdagsledamot är mångfacetterat, säger hon och menar att det ibland inte är möjligt att kunna delta i voteringarna, detta för att man har andra åtaganden som också ingår i uppdraget.

Viktigt att planera
Kvitteringssystemet användas när ledamöter är borta vid omröstningar och innebär en överenskommelse mellan riksdagspartierna om att en eller flera ledamöter frivilligt avstår en omröstning för att kompensera att ledamöter från partier som står för en motsatt uppfattning inte kan närvara. På så sätt bevaras röstbalansen.

- Det är ett system som man ska hantera med respekt, säger Hannah Bergstedt som rent generellt inte upplever frånvaron som något problem.

Voteringarna hålls som regel på onsdagar och torsdagar och det gäller att styra arbetet efter det, Hanna Bergstedt menar att möten med exempelvis företagare och studiebesök får ske på måndagar och fredagar - möten med partivänner på helgerna.

- Visst kräver det mycket planering.

Maria Stenberg (S), Arjeplog, har en frånvaro på 18 procent.

- Det är fullt naturligt eftersom jag bland annat sitter med i Nordiska rådet som en del av uppdraget som riksdagsledamot, säger hon och menar att hon blir "utkvitterad" när hon har sina internationella uppdrag.

- Självklart är det viktigt att vara med på voteringarna, säger hon men menar liksom Hannah Bergstedt att det också ingår andra åtaganden kopplat till uppdraget som riksdagsledamot.

Hur mycket frånvaro kan man ha vid voteringarna, var går gränsen?
- Det är svårt och går egentligen inte att säga, säger Maria Stenberg som menar att det handlar om vilket utskott man sitter i och vilka andra uppdrag man har, att bli utkvitterad för att gå på

Fredrik Sammeli
flitig motionär
I den statistik som PT tagit del av framgår också hur många motioner som riksdagsledamöterna författat, antagligen egna eller tillsammans med andra. Flitigast har Fredrik Lundh Sammeli varit med 74 motioner, Hannah Bergstedt kommer på andra plats med 58. Maria Stenberg har författat 23 motioner.

- Det är ett av verktygen man kan använda sig av som riksdagsledamot, säger Hanna Bergstedt som själv motionerat kring ämnen som läxhjälp och barnomsorg på obekväm arbetstid.

FAKTA Riksdagsledamöters frånvaro vid voteringar

Namn %

Tomas Nilsson (S) 0

Krister Hammarberg (M) 0

Siv Holma (V) 2

Leif Pettersson (S) 2

Fredrik Lundh Sammeli (S) 4

Hannah Bergstedt (S) 6

Johan Johansson (M) 7

Karin Åström (S) 18

Maria Stenberg (S) 18

Sven-Erik Bucht (S) 27

Riksdagsåret inleddes 2011-09-15 av avslutades i september 2011. Under perioden 2011-11-23 till 2012-05-01 ersattes Fredrik Lundh Sammeli av Tomas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om