– Vi har haft lite olika bränder i sommar. Det brann i Älvsbyn under torsdagen och för någon vecka sedan brann det här också, säger räddningschef Jim Lundström.
Räddningstjänstens egna mätningar visar på en mer än måttlig risk för skogsbränder. Jim Lundström tror att det kan bero på att det inte regnat så mycket på ett tag.
– Det är torrt i backen just nu. Så här års är det kallare på morgonen och fuktigt efter natten, men den fukten dunstar rätt snabbt och det blir varmt. Efter lunch är det som högst risk innan det börjar bli kallt igen mot kvällen. De kalla nätterna påverkar brandrisken positivt, säger han.
Även om risken för skogsbrand är förhöjd så minskar höstvädret risken för att elden ska växa sig stor.
– Det som är bra med dessa bränder är att de rör sig väldigt segt vilket gör att det inte är en jättehög risk för att den ska växa. Under sommaren brukar det vara väldigt torrt men de flesta ligger på stranden då. Det är nu många rör sig i skogen och då ser vi fler skogsbränder. Vi har i princip alltid något i samband med älgjakten, säger Jim Lundström.
SMHI uppmanar just nu till stor försiktighet vid eldning utomhus.
– Om det inte är blixten så är alla bränder förvållade av personer. Den mänskliga faktorn bidrar väldigt mycket, det kan vara att någon inte släkt en eld ordentligt eller slänger en cigarett på marken och så det börjar brinna. När det är mer folk i skogen blir faktorn större. Det kanske är lite kallare nu men sannolikheten för en skogsbrand är inte borta.
Räddningstjänsten rekommenderar att man ska vara extra försiktig i skogen under dessa varningar.
– Vi är väl förberedda för en skogsbrand och det finns statliga resurser vi kan använda oss av om det skulle behövas. Det viktigaste är att vi har folk på plats som kan släcka och det har vi, säger Jim Lundström.
SMHI varnar för skogsbränder från Piteå och söderut förbi Skellefteå mot Umeå.
– Vår uppgift är att hjälpa andra vart de än är, så om det skulle uppstå ett behov för mer personal kan det komma folk från hela Sverige för att hjälpa. Förutsatt att vi har lokal beredskap kan vi hjälpa till på andra orter om det skulle behövas, säger Jim Lundström.