För knappt en månad sedan berättade räddningschefen för Piteå/Älvsbyn att det bara var en tidsfråga innan den första skogsbranden skulle drabba området. Det gick en vecka – sedan hände det. Den 19 juni brann det på Stor-Kanisberget i Älvsbyn på en yta av cirka 50 gånger 80 meter. En brand som dock kunde hanteras av en styrka.
Trots att risken för brand ute är fortsatt hög har ingen fler skogsbrand utbrutit i Piteå/Älvsbyn sedan dess.
– Det är inte så vanligt med skogsbränder i Piteå kommun. Kanske är det för att det ligger vid kusten och det är mer folk här och eventuella bränder upptäcks snabbare än längre in i landet, säger Per Isaksson, insatsledare på räddningstjänsten och ansvarig för skogsbrandsvärnet.
Det särskilda skogsbrandsvärnet, har alltså ännu inte kallats ut på uppdrag. Värnet består av privatpersoner som assisterar räddningstjänsten vid just skogsbränder.
En annan resurs som räddningstjänsten har stor nytta av är det frivilliga brandflyget som under sina flygningar letar och upptäcker skogsbränder och rapporterar in dessa. När brandflygarna behövs uppe i luften får de ett meddelande av räddningstjänstens inre befäl som utgår från SMHI:s brandprognoser.
Ett annat hjälpmedel för att upptäcka bränder i terrängen är satellitdetektering som passerar landet två gånger per dygn.
– Att upptäcka bränder tidigt är avgörande. Flyget är mycket viktigt för oss då de, till skillnad från satelliten, dessutom kan ge en exakt position för var det brinner, säger Per Isaksson.
Vad tänker du om skogsbränder den närmaste tiden?
– Det ser ju ut att bli lite sämre väder framöver, vilket minskar risken för skogsbränder. Men om vädret är varmt och torrt så kan det ändra sig på ett par dagar.
Brandrisknivån anges med en siffra samt en färgkod för varje nivå:
1 Mycket liten risk (blå)
2 Liten risk (grön)
3 Måttlig risk (gul)
4 Stor risk (orange)
5 Mycket stor risk (röd)
6 Extremt stor risk (röd-lila)
Enligt Per Isaksson kan brandrisk-siffran gå ännu högre.
– Egentligen kan man säga att skalan går upp till tio då den högsta nivån är indelad i flera grupper. Sedan påverkar vinden mycket och markfukten. Just nu (läs onsdag) ligger risken för skogsbrand på fyra. Det ligger på fem på några platser. En fyra innebär stor brandrisk och man ska vara mycket försiktig med hur man eldar och inte göra det i skog och mark.