Stor risk att drabbas av P-skador

Att parkera sin bil intill andras har sina risker. Det fick Viveka Bergvall erfara efter att hon parkerat på en större parkering mitt i stan. När hon kom hem upptäckte hon en ordentlig plåtskada på den vänstra framskärmen.

Viveka Bergvalls bil fick vänster framskärm intryckt när den stod parkerad på en stor parkering i centrala stan på torsdagen i förra veckan.

Viveka Bergvalls bil fick vänster framskärm intryckt när den stod parkerad på en stor parkering i centrala stan på torsdagen i förra veckan.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2011-03-16 06:00

I torsdags åkte Viveka Bergvall in till stan för att uträtta några ärenden och handla mat. Hon parkerade bilen på en stor parkering och gick för att göra det hon skulle. Efter 45 minuter var hon klar och återvände till bilen för att lämna av inköpen. Hon noterade då att en annan bil parkerat väldigt nära hennes.

- Bilen stod inte mer än någon decimeter ifrån. Min förardörr gick inte att öppna.

Viveka hade ytterligare ärenden att uträtta så efter att hon lämnat av sina påsar gick hon iväg och blev borta i 20 minuter. När hon kom tillbaka var den närparkerade bilen borta.

Upptäckte skadan hemma
- Jag kollade av förarsidan på min bil för att se så att jag inte fått några skador av att den andra bilens dörrar. Jag såg inga skador och körde hem.

Det var först när hon parkerat hemma på gården och skulle sätta i motorvärmaren som hon upptäckte skadan.

- Det var en ordentlig buckla på den vänstra framskärmen på 30 gånger 10 centimeter. Under den satt avskavd färg från en kofångare.

Viveka skyndade sig att anmäla händelsen till polisen och till försäkringsbolaget.

- Jag visade upp bilen för polisen som höll med om att skadan måste vara orsakad av en annan bil. Polisen sade att bilen som kört på måste ha gjort det ganska ordentligt. Förmodligen hade min bil flyttats någon centimeter vid sammanstötningen.

Peter Lundmark, yttre befäl vid Pitepolisen, säger att parkeringsskador är vanliga och att man under 2010 tog emot 145 anmälningar om smitning/parkeringsskada.

- Det inträffar förstås betydligt fler parkeringsskador än så men många kan lösas utan polisens inblandning och en hel del anmäls aldrig, säger han.

Undvika att flytta bilen
Peter Lundmark säger att det bästa man kan göra om man fått en parkeringsskada är att kontakta polisen omgående och att inte flytta på bilen.

- Vi utreder alla sådana här händelser och enklast att säkra spår är det förstås om den påkörda bilen inte flyttats. Det kan till exempel ha lossnat något från den påkörande bilen och det kan vara till hjälp, säger han.

Vivekas ärende ligger nu hos försäkringsbolaget. Gör de bedömningen att skadan orsakats av en bil som smitit hamnar självrisken på cirka 2 000 kronor. I annat fall blir det dyrare. Chansen att polisen hittar den skyldige tror hon är liten.

- Får jag inte parkeringsskadan godkänd har jag en självrisk på 6 000 kronor och det känns inte så kul, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!