Stor-Räbbens inlopp en utmaning i skärgården

Inloppet till Stor-Räbben är en av Piteå skärgårds knepigaste farleder. Men håller man sig mellan prickarna ska det gå bra.

Inloppet till Stor-Räbben i Piteås södra skärgård är en av de smalaste. Turtrafiken kör till ön minst en gång i veckan under sommaren.

Inloppet till Stor-Räbben i Piteås södra skärgård är en av de smalaste. Turtrafiken kör till ön minst en gång i veckan under sommaren.

Foto: Ulrika Lindgren

Piteå2023-07-20 13:00

– Det gäller att inte titta åt sidorna, säger August Carling som kör turbåten Vidar mellan öarna i Piteå i sommar. Vanligtvis är han kapten på minst 40 meter långa skutor i Stockholms skärgård. Där är förhållandena annorlunda. Mer båttrafik, mindre sten. Men oftare uppgrundat. 

undefined
Skärgårdskaptenen August Carling kör turtrafik för Nordisk sjötaxi i Piteå under sommaren. Under den här turen till Stor-Räbben hade han med sig båtteknikern Håkan Lindström.

Den väl utmärkta infarten till Stor-Räbben är en "klassiker" när det gäller kluriga passager. Flera vana sjöfarare PT pratat med vittnar om det. Dessutom är det grunt vid piren där man lägger till. Vill det sig illa och blir för lågt vatten kan man hitta sin båt lutande på kölen. Det hände Nils-Johan Larsson en sen natt när han la till på Räbben efter en segeltävling. 

– Vi blev fast tills det blev högvatten igen, berättar han. 

August Carling tar det lugnt när han närmar sig Stor-Räbbens hamn. Hans kollega, teknikern Håkan Lindström, visar hur det ser ut på sjökortet där små kryss markerar stenar. Vattnet runt ön är strösslat med kryss. 

undefined
Kryssen på sjökortet runt Räbben och Mellerstön visar var det ligger större stenar.

– Men prickarna och ens-linjen funkar bra, säger Carling. 

Mycket sten runt öarna är typiskt för skärgården norr om Sundsvall, säger Håkan Lindström. 

August Carlings råd till fritidskaptener är att fokusera framåt och att inte förlita sig helt på sin gps. I turbåten ger kombinationen av radar och gps den optimala noggrannheten. Dessutom tipsar han om ödmjukhet i båttrafiken. 

– Får man möte i en trång passage gör man bäst i att vänta och släppa förbi. Den andra båten kan vara mer djupgående än din egen och behöva mer svängrum. 

undefined
Man ska inte förlita sig enbart på sin gps, tycker skepparen August Carling. Det händer att den inte hänger med snabbt nog under färden, eller att farleden är ändrad.

Nils-Johan Larsson tycker annars inte att Piteå skärgård har så många besvärliga passager. 

– Det skulle i såfall vara norra innerskärgården. Rävahavet innanför Fårön, Bertnäsfjärden och vikarna där. Det är ganska grunt och går inte använda gps. 

Inloppet mot Bondökanalen har blivit betydligt bättre sedan farleden prickades om, tycker han. Men han fick själv rycka ut och dra loss en motorbåt som gått på en sten tidigare i somras. 

– Man kan inte chansa och gå utanför farleden. Det är som när man kör bil och avviker från vägen. Då hamnar man i diket. 

undefined
Nils-Johan Larsson drar loss en motorbåt vars skeppare förirrat sig utanför farleden vid Bondökanalen.

Johan Hedin är Sjöräddningssällskapets stationsansvarige i Piteå. 

– Vi hämtar mest båtägare som fått motorhaverier, inte så många grundstötningar, men det förekommer. Degerstensgrundet utanför Bondön är ett knepigt ställe, särskilt när det är hög sjö.  

undefined
Sjöräddningssällskapets stationsansvarige Johan Hedin tipsar båtägare om att inte så åka så långt ut i skärgården om man är ovan, och att serva sin motor ordentligt innan sjösättning.

Malin Bergström, van seglare, håller med: 

– Degersten är obehagligt under dåliga omständigheter. Det var en lättnad när Bondökanalen byggdes. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!