Stor osäkerhet kring deltidsreglerna

TUFFARE TIDER. Förutsatt att regeringens budgetförslag i november klubbas igenom av riksdagen blir det tuffare tider för deltidsarbetslösa framöver. I Piteå kommun berörs ungefär tusen personer. Men jobben att söka är få och osäkerheten kring hur det blir med övergångsregler är stor, både hos Arbetsförmedlingen och fackförbunden.

Piteå2007-10-08 00:00
Som Piteå-Tidningen tidigare berättat föreslår regeringen att möjligheten att få a-kassa på deltid från och med årsskiftet ska begränsas till högst 75 dagar. Det innebär en stor ekonomisk omställning för många som i dag inte är heltidsanställda men som gärna skulle vara det, framför allt i service- och handelsyrken. Samtidigt satsar regeringen på så kallade nystartsjobb för personer som varit deltidsarbetslösa i mer än två år.

I Piteå kommun finns just nu 301 personer som är deltidsarbetslösa och 665 personer som går på olika timanställningar. Men under tisdag eftermiddag fanns endast 40 heltidsplatser att söka på Arbetsförmedlingen i Piteå. Motsvarande siffra för hela länet var 181 lediga jobb.



Information behövs

Huruvida de som är timanställda i olika former också berörs av a-kassans åtstramning är dock lite oklart, både hos Arbetsförmedlingen och hos Handelsanställdas förbund.

- Jag tror att det berör även dem men helt säker är jag inte, säger Birger Lindberg, chef på Arbetsförmedlingen i Piteå.

Han efterlyser över lag mer information från regeringen kring förändringarna och kring eventuella övergångsregler.

- Men det är ju några månader kvar till årsskiftet och förslaget ska klubbas igenom av riksdagen först, konstaterar han.

I samma andetag passar han på att hylla Piteå kommuns "Heldel-projekt" som lyckats pressa ner andelen deltid i kommunens verksamheter till nästan noll.

Hälften på deltid

På nyetablerade Clas Ohlson i Piteå är 12 personer, hälften av de 24 anställda, deltidsarbetande.

- Fast några av dem studerar samtidigt och berörs därför inte av det nya regelverket, kommenterar butikschefen Christina Johansson.

Anledningen till de många deltidsanställningarna förklarar hon med att man inte har nägot annat val.

- Nä, vi måste tyvärr ha det så för att klara helger och liknande. Kundtillströmningen är ju ganska ojämn över tid.

Oroliga medlemmar

Men det argumentet biter inte alls på Martin Arnqvist, ombudsman på Handels avdelning i Luleå.

- Jag tror att handeln övervärderar fördelarna med deltidsanställningar. Vi har ju länge kämpat för rätten till heltid, inte bara för våra medlemmars skull utan också för att det gynnar handeln i stort.

Många har den senaste tiden hört av sig till honom med oroliga frågor och han har svårt att se att förslaget på något skulle gynna förbundets medlemmar.

- Har man till exempel en 75-procentig anställning kan det vara svårt att hitta ett annat jobb, även om man skulle vilja, tror Arnqvist. Och om inte övergången görs på ett bra sätt kan det ju bli en katastrof för dem med små marginaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om