En statlig utredning av marknadshyror pågår och utredarens förslag ska vara presenterad 31 maj. En proposition om fri hyressättning i nyproduktion skulle kunna antas av riksdagen vid årsskiftet och träda i kraft under 2022.
Marknadshyror innebär att hyresvärden bestämmer vilken hyra som ska gälla i en nyproducerad lägenhet. Det skulle alltså inte finnas någon lägsta- eller högstanivå för en hyra.
I nuläget gäller en reglering där hyran baseras på en allmän värdering där hyresvärden inte själv får bestämma beloppet.
Hyresgästföreningen motsätter sig införandet av marknadshyror och menar att det skulle leda till en försämring för landets hyresgäster. "Om förslaget om marknadshyror går igenom kan hyresgäster i Norrbotten förvänta sig högre hyror och en sämre privatekonomi ... En alltmer ökad andel av den disponibla inkomsten kommer att behöva användas till att betala hyran", skriver företrädare för föreningen i en insändare i Piteå-Tidningen.
En rapport som tagits fram av företaget Ramboll på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att om marknadshyror infördes i Luleå skulle hyrorna höjas med 43 procent. En sådan hyreshöjning skulle enligt rapporten minska hushållens konsumtionsutrymme med 12 procent. Ett exempel visar att den genomsnittliga månadshyran för en tvåa på 60 kvadratmeter skulle i scenariot öka med mellan 1 840 kronor/månad och 2 900 kronor/månad, beroende på stadsdel.
Leif Morin, ordförande för Hyresgästföreningen Piteå/Älvsbyn, tror att om samma beräkning gjordes för Piteå skulle siffrorna bli ungefär desamma.
– Det är en skrämmande utveckling där förutsättningarna att få en bostad blir snedvridna där pensionären eller barnfamiljen med mindre plånbok inte skulle ha en sportslig chans i konkurrensen om en lägenhet mot direktören med mycket pengar. Lägenheten kommer helt enkelt att gå till den som bjuder högst. Vill vi verkligen ha det så i Sverige?, säger han.
Leif Morin vill att man även fortsättningsvis ska sätta hyrorna utifrån bruksvärde och föregås av förhandlingar där kommunen har mycket att säga till om.
– På det sättet hamnar hyrorna på en vettig nivå och förutsättningarna att få en lägenhet blir någorlunda lika.
Frågan om fri hyressättning vid nyproduktion är en del av januariavtalet som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.