Stor oro för indraget datorstöd till elever

En bärbar dator med talsyntes. Det var den 15-årige pojkens stora stöd för att klara skolgången trots sin dyslexi. Nu drar skolan in datorerna för pojken och hans kamrat med hjärnsynskada.

Minette Anderssons (från vänster) och Anneli Edelbros söner har båda aspergers syndrom. Då den ena pojken har dyslexi och den andra har en hjärnsynskada har de bärbara datorerna med talsyntes varit ovärderliga hjälpmedel i skolgången. Nu undrar mammorna hur sönerna överhuvudtaget ska kunna ta sig igenom grundskolan.

Minette Anderssons (från vänster) och Anneli Edelbros söner har båda aspergers syndrom. Då den ena pojken har dyslexi och den andra har en hjärnsynskada har de bärbara datorerna med talsyntes varit ovärderliga hjälpmedel i skolgången. Nu undrar mammorna hur sönerna överhuvudtaget ska kunna ta sig igenom grundskolan.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-10-09 06:00
- Man är så ledsen, besviken och arg. Det här slår mot de absolut svagaste, säger Minette Andersson.
Hennes 15-årige son går i aspergerklassen på Solanderskolan i Öjebyn. Där går också Anneli Edelbros 15-årige son som har dyslexi. Båda pojkarna har sedan ett år tillbaka haft bärbara datorer med specialprogram och talsyntes. Det innebär bland annat att de kan skanna in texter i datorn och få dem upplästa. Enligt Minette Andersson och Anneli Edelbro har datorerna varit ovärderliga hjälpmedel för pojkarna i skolan.
- De använder dem också till att göra läxor på, säger Minette Andersson.
Upprörd
Vid skolstarten lämnade pojkarna in sina datorer för service. Efter flera veckors väntan var det bara Minette Anderssons son som fick tillbaka sin dator. Den andra gick inte att laga och skulle inte heller ersättas.
- Min son kom hem upprörd och ledsen. Han hade fått reda på att hans kompis inte skulle få tillbaka sin dator, säger Minette Andersson.
Enligt Minette Andersson är det bara en tidsfråga innan sonens dator också har gjort sitt.
- Han vågar inte ens öppna datorn, för han är rädd att den ska gå sönder, säger hon.
Av rektorn har mammorna fått beskedet att pojkarna i stället ska få nyttja de fasta datorer som finns i klassrummet. Datorer som flera elever ska samsas om. De har också fått beskedet att pojkarna ska kunna logga in på hemdatorn och ta del av skolarbetet. Men enligt mammorna är det inte självklart att alla har dator och internetuppkoppling hemma.
- Ska hjälpmedel i skolan verkligen bli en klassfråga? säger Minette Andersson.
Gun Lindkvist är för- och grundskolechef i norra området.
- Vi har tagit ett beslut att testa något nytt så att alla elever ska få bättre stöd, säger hon.
Elevskrivbordet
Alla elevdatorer i grundskolan och gymnasieskolan ska utrustas med talsyntes. Sedan kommer elever med behov av särskilt stöd att få en licens till internettjänsten Elevskrivbordet. Dit kan de logga in från vilken dator som helst med internetuppkoppling. Enligt Gun Lindkvist ingår talsyntes i Elevskrivbordet och det ska inte krävas några speciellt kraftfulla maskiner för att kunna använda tjänsten.
Hur blir det med läxläsningen?
- Vi räknar med att man har dator hemma. Har man inte det så får man göra sina läxor på skolan, säger Gun Lindkvist.
Kommer ni att köpa in fler fasta datorer till skolan nu?
- Det är ett beslut som rektorerna måste ta, säger Gun Lindkvist.
Enligt Margareta Sundin, rektor på Solanderskolan, är det ännu mycket som är oklart med det nya systemet.
- Vi har precis fått listorna över vilka som har rätt till obligatoriska hjälpmedel. När vi har gått igenom dem måste vi se efter hur vår datororganisation ser ut, säger hon.
I dag samsas aspergerklassernas tolv elever om fyra datorer.
- Hur datortätheten ska se ut är en politisk fråga. Om jag fick bestämma skulle jag genast köpa in flera datorer, men det som är är att det bara finns tillgång till en viss mängd teknisk support på IT-avdelningen, säger rektorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om