Stor oro för att lärarvikarier sprider smitta

Lärarvikarier som jobbar på alla kommunens skolor känner stor oro för att sprida covid-smitta. De vill begränsa arbetsplatsen till en skola eller i vart fall ett rektorsområde, men får inget gehör.

Lärarvikarierna kan jobba på fyra-fem skolor i Piteå kommun på bara en vecka. (Arkivbild)

Lärarvikarierna kan jobba på fyra-fem skolor i Piteå kommun på bara en vecka. (Arkivbild)

Foto: JESSICA GOW / TT

Piteå2021-02-21 21:00

– Nu har jag haft tur själv och bara varit på två skolor sedan jul. Men andra vikarier har varit på sju-åtta skolor totalt, eller på tre-fyra skolor under en vecka, säger en lärarvikarie som konstaterar att det varit en del större utbrott och att lärare varit riktigt sjuka i covid-19.

– Då träffar man dem när man jobbar på skola, sedan är man på flera andra ställen efteråt. Det känns inte bra.

Piteå kommun har i dag en vikariepool med 30 fast anställda samt ytterligare några timvikarier som jobbar på alla kommunens rektorsområden. Men vikarierna har istället föreslagit att de stationeras på bestämda skolor eller i vart fall rektorsområden. Detta för att minska smittspridningen.

– Anställda och facket påpekade detta i höstas, sedan blev det ett ganska ordentligt covid-utbrott vid jul. Vi påpekade sedan exakt samma sak igen vid vårterminsstarten, men har inte fått något gehör från kommunen utan man säger att: "vi ser ingen anledning just nu", säger lärarvikarien.

Vad tänker du om det?

– Skolan, alltså huvudmannen Piteå kommun, har ju sitt uppdrag att hålla skolorna öppna så länge det går. Jag vill inte heller stänga några skolor, men man kan inte hålla öppet till varje pris, säger lärarvikarien som konstaterar att om man ska lyssna på Folkhälsomyndighetens råd ska man vara i sin "bubbla", inte träffa så mycket folk och hålla avstånd så blir det svårt.

– Det är ett skämt när man jobbar som lärare, nästan ingenting av det där görs i skolans värld. En sak man kan göra är i alla fall att inte låta vikarier springa runt på olika skolor. De gör vad de kan på vakansen, men det fungerar inte, säger lärarvikarien.

Lärarnas Riksförbund i Piteå har drivit frågan i samverkansgruppen med arbetsgivaren. Detta utifrån Folkhälsomyndighetens bubbelperspektiv, att man inte ska röra på sig så mycket nu och träffa så mycket människor under pandemin.

– De är våra medlemmar och känner stor oro, både för att bli smittade själva och för att sprida det vidare till anhöriga. Men också att de känner sig som skurkar som sprider smitta runt på skolorna, säger Irja Wallmark, ordförande.

Lärarvikarien menar att åtgärden skulle vara förebyggande och en del i det arbete som kommunen skulle kunna göra för att minska smittspridning.

– Skolan skulle kunna göra så mycket mer än vad man gör i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!