situationen i Norrbotten.
Länets skattebetalare pungar ut med 53 miljoner kronor till primärvårdens hyrläkare och det är 64 procent mer än 2007. Detta motsvarar en kostnadsökning på drygt 20 miljoner.
- Det är bekymmersamt. Allmänläkarbristen har blivit väldigt stor på kort tid och det är mest påtagligt här uppe i norr. Det är helt enkelt attraktivare att etablera sig i södra Sverige, säger landstingsrådet Kent Ögren, s.
En hyrläkare kostar landstinget dubbelt så mycket som en vanlig - minst. Enligt landstingsrådet beror detta på att stafettläkarna ofta jobbar på korta kontrakt.
- Hyrläkare tas in några veckor under en månad för att kapa topparna. En fast anställd läkare tjänar omkring 50 000 kronor i månaden. Stafettläkarna ligger betydlig högre, säger Ögren.
Svåra sjukdomar
Det är inte bara landstingets ekonomi som far illa i stafettläkarnas kölvatten. Patienter med svåra sjukdomar, som uppsöker vårdcentralen ofta, drabbas hårt av att träffa nya läkare varje gång.
- För dem som går till läkaren vartannat år är det nog inget problem, men situationen är värre för patienter med kroniska åkommor. Det är ofta äldre människor. Att ha en verksamhet byggd på hyrläkare är inte bra, säger Kent Ögren.
Underskott
I Norrbotten är 40 av 155 distriktsläkartjänster vakanta enligt Sveriges Radios kartläggning och att besätta dem kostar alltså stora pengar. Men det är inte bara stafettläkarna som ligger bakom att underskottet i landstingets kassakista fortsätter att öka.
- Vår verklighet förändras ständigt och påverkas av den lägre konjunkturen med kriser här och var. Vi har ett sämre läge nu än när delårsbokslutet diskuterades i november, menar landstingsrådet.
Då pekade årets underskott mot cirka 202 miljoner kronor. Men läget har försämrats avsevärt sedan dess.
- På det senaste landstingsstyrelsemötet var prognosen minus 262 miljoner. Det är ett klart besvärligt läge, men skattehöjningen nästa år ger oss lite utrymme, säger Kent Ögren.