Stor läkarbrist på vårdcentralerna

Läkarna flyr från länets primärvård. Vårdcentralerna löser problemet med dyra stafettläkare som beräknas kosta skattebetalarna 53 miljoner kronor. Landstingets ekonomi blir allt dystrare och underskottet växer lavinartat.

Landstingsrådet Kent Ögren, s, erkänner att läget är bekymmersamt. Både landstingets växande ekonomiska underskott och läkarbristen oroar.

Landstingsrådet Kent Ögren, s, erkänner att läget är bekymmersamt. Både landstingets växande ekonomiska underskott och läkarbristen oroar.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-12-23 06:00
Sveriges Radio har kartlagt landstingens kostnader för inhyrda läkare inom primärvården. Statistiken är nattsvart för 18 av 21 landsting och allra sämst är
situationen i Norrbotten.
Länets skattebetalare pungar ut med 53 miljoner kronor till primärvårdens hyrläkare och det är 64 procent mer än 2007. Detta motsvarar en kostnadsökning på drygt 20 miljoner.
- Det är bekymmersamt. Allmänläkarbristen har blivit väldigt stor på kort tid och det är mest påtagligt här uppe i norr. Det är helt enkelt attraktivare att etablera sig i södra Sverige, säger landstingsrådet Kent Ögren, s.
Hur kan kostnaden ha ökat med 64 procent?
- Jag tror att vi har täckt upp vakanserna i större utsträckning i år.
En hyrläkare kostar landstinget dubbelt så mycket som en vanlig - minst. Enligt landstingsrådet beror detta på att stafettläkarna ofta jobbar på korta kontrakt.
- Hyrläkare tas in några veckor under en månad för att kapa topparna. En fast anställd läkare tjänar omkring 50 000 kronor i månaden. Stafettläkarna ligger betydlig högre, säger Ögren.
100 000 i månadslön?
- Ja, däromkring.
Svåra sjukdomar
Det är inte bara landstingets ekonomi som far illa i stafettläkarnas kölvatten. Patienter med svåra sjukdomar, som uppsöker vårdcentralen ofta, drabbas hårt av att träffa nya läkare varje gång.
- För dem som går till läkaren vartannat år är det nog inget problem, men situationen är värre för patienter med kroniska åkommor. Det är ofta äldre människor. Att ha en verksamhet byggd på hyrläkare är inte bra, säger Kent Ögren.
Underskott
I Norrbotten är 40 av 155 distriktsläkartjänster vakanta enligt Sveriges Radios kartläggning och att besätta dem kostar alltså stora pengar. Men det är inte bara stafettläkarna som ligger bakom att underskottet i landstingets kassakista fortsätter att öka.
- Vår verklighet förändras ständigt och påverkas av den lägre konjunkturen med kriser här och var. Vi har ett sämre läge nu än när delårsbokslutet diskuterades i november, menar landstingsrådet.
Då pekade årets underskott mot cirka 202 miljoner kronor. Men läget har försämrats avsevärt sedan dess.
- På det senaste landstingsstyrelsemötet var prognosen minus 262 miljoner. Det är ett klart besvärligt läge, men skattehöjningen nästa år ger oss lite utrymme, säger Kent Ögren.
FAKTA Stafettläkare
Stafettläkare är en beteckning på en läkare, oftast en allmänläkare, som tillfälligt arbetar på en vårdcentral eller annan medicinsk enhet för att fylla vakanser.
Stafettläkare förekommer mest i glesbygd och på sjukhusen längst i norr, där det är svårt att få tillräckligt många läkare att stanna varaktigt.
Beteckningen syftar på att dessa läkare inte arbetar så länge att de skapar någon relation till patienterna innan de drar vidare till nästa plats.
På grund av svårigheten att rekrytera fasta läkare, erbjuds stafettläkaren ofta högre ersättning vilket orsakar högre kostnader för landstingen än fast bemanning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om