Byggnaden till vänster, som numera inrymmer Krokodil, har fortfarande kvar samma bågar i fönstren som för 80 år sedan. Där höll för övrigt Ebeneserkapellet, tillhörande baptisterna, till under många år. När bilden togs på 1920-talet fanns där bokhandel med Ernst Strandberg, som förste innehavare.
Huset väster om detta har i det närmaste alla byggnadsdetaljer kvar än i dag med undantag av skyltfönstren. Ett tidens tecken är att klockan som fanns på 1920-talet på 1966 års bild bytts ut mot en trafikskylt. I dag hänger skylten Krokodil där. Bakom klockan fanns på 1920-talet en skylt som talar om att i huset tillhandahölls öl och porter. Fastigheten inrymde senare modeaffär och långt därefter Konsthallen.
Stora förändringar
Fastigheten, där den nya gallerian nu byggs, revs nyligen. På 1920-talet fanns där Axel Marklunds skrädderiaffär. Där huserade också en tid Viktor Holmberg med sin slakteriaffär. Skyltfönstren blev med tiden större. 1958 flyttade Bloms mode från Storgatan 24 till fastigheten, med adress Storgatan 41. Innan fastigheten revs drevs där restaurangrörelse.Huset nedanför rymmer numera Sparbanken Nord följt av Jowahuset. Sparbanken genomförde ett nybygge. I den gamla fastighet som försvann fanns en tid bland annat Ekbergs konditori, Lundströms guldsmedsaffär och Janssons frisersalong.
Norra sidan av gatan har även den genomgått stora förändringar.
Sigurd Wallstens bokbinderi, med adress Storgatan 44, är ett minne blott. Det finns uppgifter om att de gamla timmerväggarna från fastigheten bredvid kommit till användning när affärshuset byggdes upp och som bland annat en tid inrymde Piteå elektriska byrå.
Fastigheten med adress Storgatan 46, hade en tomt som sträckte sig mellan Storgatan och Prästgårdsgatan. Där fanns en tid Bodens bokhandel, Femina frisersalong. Wallstens rör var även lokaliserat till området innan Konsum Piteå med omnejd lät bygga varuhus på området och som till en början hade adress Storgatan 48. Varuhuset utvidgades upp mot torget. I den byggnaden är numera Excellent och Sparbankens fastighetsförmedling inrymd.
Stadsgård för patronen
Fastigheten Storgatan 46 ägdes av bruksägarefamiljen Degerman från Jävre sedan slutet av 1700-talet. Bruks- och affärsfamiljen hade fastigheten som sitt "stadshus", någonstans att ta in vid besöken i Piteå. Den siste ägaren av Stadsvapnet nummer 4, som var husets fastighetsbeteckning, av släkten Degerman var brukspatronessan Fredrika Degerman, född 1803 och död 1887, änka efter patron Degerman som dog 1862.Huset var ett vacker envåningsbyggnad och hade två korta flyglar på gårdssidan. Där fanns även en stor trädgård ner mot dåvarande Norra Långgatan (Prästgårdsgatan). Nedanför rann fortfarande, vid den tiden, vattnet genom kanalen eller sundet och som numera är Sundsgatan.
Släkten Degerman var innehavare av fastigheten till till någon gång på 1890-talet. Då blev järnhandlaren och rådmannen Axel Collberg ägare. Denne i sin tur sålde till konsul Ruben Sundström. Han innehade för övrigt Piteås första biograf, Elite-Teatern, vilken han först hyrde ut och sedan drev i egen regi.