För att behålla erfaren personal och rekrytera nya medarbetare måste arbetsgivarna göra långsiktiga lönesatsningar och erbjuda moderna villkor. Det konstaterar Vision i en ny rapport om tandvården som presenteras på måndagen.
Vision har sammanställt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen som visar att en stor andel av dagens tandsköterskor förväntas gå i pension de närmaste tio åren. Samtidigt är antalet nyutexaminerade från yrkeshögskolan för litet för att klara ett ökande rekryteringsbehov.
– Kompetensbristen i tandvården är allvarlig och riskerar att leda till köer, sämre vård och drabba patienter. Tandsköterskor behövs i tandvårdsteamet och jag tycker att vi måste lyfta fram det viktiga arbete de gör. Många tandsköterskor gör avancerade uppgifter på delegation av en tandläkare. De finns där och träffar barn som är hos tandvården för första gången och stöttar tandvårdsrädda, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekar på att svårigheterna att rekrytera i vården och tandvården leder till bland annat felbehandlingar, långa väntetider och en ansträngd arbetssituation för anställda.
Tandsköterskor har i regel minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning. I region Norrbotten är medellönen för tandsköterskor 25 700 kronor i månaden för en heltidstjänst.
– Det är hög tid att arbetsgivarna satsar på tandsköterskors löner. Vision vill se riktade lönepåslag så att tandsköterskor får lön för sin yrkesskicklighet och sin kompetens.