Stor biodieselfabrik planeras på Haraholmen

NYETABLERING. Företaget Kiram AB vill bygga en stor fabrik för tillverkning av Biodiesel på Haraholmen i Piteå. Anläggningen blir den första av sitt slag i världen. Investeringen beräknas till 250 miljoner kronor och produktionen kommer att ge 25 nya jobb.- Vi hoppas på en byggstart redan kommande sommar, säger Lars Stigsson, ägare och uppfinnare av den nya tekniken.

Piteå2006-10-13 00:00
Verksamheten ska bedrivas under namnet SunPine AB och produktionen planeras uppgå till maximalt 100 000 ton, motsvarande 100 miljoner liter, per år.

- Än är inte allt klappat och klart. Det finns fortfarande gott om saker att oroa sig för. Men alla förberedelser och tester har hittills bara gett goda resultat, berättar Stigsson, som en gång startade företaget Chemrec i dag känt för försöken med förgasning av svartlut (läs mer om detta i dagens bilaga Affärsliv).

Civilingenjören och kemisten från Lund har utvecklat en helt ny process för tillverkning av biodiesel. Dess motsvarighet finns inte någon annanstans i världen.

Samarbete om råvaror

Råvarorna hämtas från massaindustrin i form av tallolja, palmfettsyra, fettsyror med vegetabiliskt ursprung och metanol. Det färdiga miljövänliga drivmedlet kommer att kallas talldiesel.

- Tillverkningsmetoden innebär att vi inte konkurrerar med pappersbruken om skogen. Vi köper istället en restprodukt. Därför är massaindustrins företrädare mycket intresserade. De ser vår verksamhet som ett komplement till sin egen, säger Stigsson, och sänder en tacksamhetens tanke till både Smurfit Kappa och SCA i Piteå för deras goda samarbetsvilja.

Tillverkning av biodiesel bedrivs redan av Lantmännen i Karlshamn. Preem och Perstorp AB planerar en liknande anläggning i Stenungsund. Men i båda dessas fabriker utgörs råvaran av rapsolja.

- Vår process ger helt andra och värdefullare biprodukter vilka kan användas som bas för tillverkning av miljövänliga plaster, mediciner, livsmedel, rengöringsmedel och andra gröna material.

Produktionsstart 2008

Går allt enligt planerna börjar fabriken byggas kommande sommar. För närvarande förbereds ett tillståndsärende vid miljödomstolen i Umeå. Men det vore konstigt om den myndigheten skulle ha några invändningar mot satsningen.

Likaså saknas också en del pusselbitar vad beträffar finansieringen.

- Vi har redan lagt ut flera miljoner på projektet och ökat tempot. Jag tycker det ser ljust ut.

Till för blandning

Fabriken beräknas kosta en kvarts miljard kronor att bygga. Men nås produktionsmålen är investeringen snabbt återbetald.

Runt 25 personer kommer att sysselsättas i den nya fabriken. Stigsson hoppas vara igång med driften någon gång under 2008.

- Satsningen skapar också en del arbetstillfällen runt ikring, exempelvis inom transportsektorn. Även bygget ger jobb, säger Magnus Wikman, näringslivsutvecklare i Piteå.

Talldieseln från Piteå är i första hand tänkt för inblandning i vanlig diesel.

- Allt i enlighet med EU:s mål att öka andelen biodrivmedel, inflikar Wikman.

Fordon skulle dock kunna köras på hundra procent ren Talldiesel.

- Men än är motortillverkarna för osäkra på slitage. Därför blandas vanlig diesel ut med fem eller tio procent biodiesel och kallas för B5 respektive B10. Däremot har Daimler Chrysler en ny modell som uteslutande kan köras på biodiesel, förklarar Stigsson.

Tyskland föregångare

I Tyskland producerar redan i dag tre miljoner ton biodiesel. De är föregångare på området.

Men Piteå kan också få en betydande roll i utvecklingen av nya alternativa drivmedel.

- Vi ha försöket med svartlutsförgasning och nu även den här biodieselfabriken. När det gäller forskning och utveckling av skogsråvaror ligger vi i täten. Satsningen på Solander Science Park har förutsättningar att bli någonting riktigt stort och bra, tror Magnus Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om