Stopp för ny restaurangklass till hösten

Branschen skriker efter folk. Men endast fyra behöriga elever har sökt till restaurang- och livsmedelsprogrammet till hösten och ingen ny klass startar.

Ska vilja.  "Man vill inte hålla på och försöka ragga elever hela tiden, utan att de ska söka hit ändå – till en fantastisk bransch" säger Camilla Nilsson, restauranglärare.

Ska vilja. "Man vill inte hålla på och försöka ragga elever hela tiden, utan att de ska söka hit ändå – till en fantastisk bransch" säger Camilla Nilsson, restauranglärare.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2018-03-25 21:05

Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan meddelade beslutet under torsdagen. Fyra elever är helt enkelt inte tillräckligt stort underlag för att starta en klass.

– Branschen skriker efter folk, men det är svårt att få sökande till programmet, säger hon.

Beslutet fattades av antagningsnämnden där barn- och utbildningsnämndens ordförande är beslutsfattare.

Under fredagen samlades restauranglärarna i Herrgården för att skriva ihop ett mejl till företrädare för restaurangbranschen i Piteå.

– Vi blev helt tagna på sängen av beslutet, säger Ann-Sofi Lundquist, som liksom kollegorna Camilla Nilsson och Stina Köpsen kände till att det var få sökande till programmet, men trodde att ledningen skulle avvakta till efter elevernas omvalsperiod med att fatta något beslut.

– Man nu tog de beslut redan innan omvalet, vilket känns märkligt, men samtidigt är det väldigt få sökande, säger Stina Köpsen som undervisar i service, bar och servisen.

Besvikelsen var stor igår bland både lärare, elever och företrädare för branschen som fanns på plats. En plan hade funnits för att mobilisera tillsammans och marknadsföra utbildningen då omvalsperioden börjar i april – nu är det kört.

– Man känner en förtvivlan, säger Ann-Sofi Lundquist.

Som PT tidigare berättat har det varit svajigt för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan under flera år. Men efter några år med nollintag vände trenden och allt fler elever sökte sig till den praktiska utbildningen som även erbjuder tvåårig yrkesintroduktion mot restaurang och livsmedel.

Totalt går 18 elever i årskurs ett, 19 elever i årskurs två och åtta elever i årskurs tre.

Men nästa höst blir alltså ett nollintag. Varför söker sig då inte eleverna till utbildningen?

Restauranglärarna tror dels på en kombination av okunskap bland ungdomarnas föräldrar – att man inte känner till att utbildningen faktiskt kan ge högskolebehörighet genom de tillval eleverna kan göra. Något som gör att man avråder sina barn från att söka. Men också dels att lönerna är förhållandevis låga, arbetstiderna är mycket kvällar och helger, arbetspassen är låga och arbetsklimatet kan vara tufft.

Håvard Santi, restaurangchef på Restaurang Tage menar att det redan i dag är svårt att rekrytera personal, särskilt från Piteå – nu blir det ännu svårare.

– Tre av våra nio kockar är från Piteå i dag, säger han och berättar att kockar i Piteå generellt faktiskt tjänar bättre i dag än vad kockarna gör i Stockholm.

Både han och Sara Dupuich, ägare av Doktorsvillan är beredda att hjälpa till för att en ny klass ska kunna starta, exempelvis genom att erbjuda praktik två dagar i veckan.

– Kanske dessa fyra elever som sökt verkligen vill detta, kanske någon av dem blir årets kock 2030, säger Sara Dupuich.

Även estetiska programmet med dansinriktning har få sökande, endast fem elever.

– Det är ett osäkert läge, säger Britta Dahlén som menar att det kan tillkomma fler elever från andra kommuner. Man avvaktar nu ett möte med Fyrkantens gymnasiesamverkan i april.

Även handelsprogrammet har färre sökande.

– Det har backat några år, nu är vi nere på en lägstanivå på antalet sökande, säger Britta Dahlén som också hade önskat fler sökande till vård- och omsorgscollege.

– Vi har 26 förstavalssökande, men många är obehöriga så vi får se vart det landar.

Populära program är byggprogrammet och fordons- och transportprogrammet. Samhällsprogrammet ökar och ekonomiprogrammet minskar något.

Viktiga datum för gymnasieansökan

Sista ansökningsdagen för att söka till gymnasiet inom fyrkanten (Piteå, Älvsbyn, Luleå och Boden) var den 5 februari.

Den 16 april kan eleverna se sitt preliminära antagningsbesked.

Den 7 maj är sista dagen för omval och nyval.

Den slutgiltiga antagningen är klar under vecka 27 (första veckan i juli)

Reservintagning pågår dock ända fram till den 3 september.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!